„Soha többé nem lesz 100 dollár fölött az olajár”

A milliárdos szaúdi herceg jóslata szerint később sem drágul a kőolaj hordónkénti ára.

2015. 01. 12. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha többé nem lesz 100 dollár felett a kőolaj világpiaci ára Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd szaúd-arábiai herceg, milliárdos üzletember, befektető szerint. A USA Today című amerikai újság internetes oldalán a hét végén megjelent nyilatkozatában a herceg bölcsnek, ésszerűnek és gyakorlatiasnak nevezte Szaúd-Arábia azon döntését, hogy az árak zuhanásának dacára sem csökkenti a kitermelést.

Megítélése szerint az áresésben egyaránt szerepet játszott a túlkínálat és az olaj iránti gyenge kereslet, és amennyiben ez a helyzet nem változik, az árak további csökkenése várható. „Ha a kínálat csökkenni fog, a kereslet pedig kissé emelkedik, az árak felfelé indulnak. Mindazonáltal meggyőződésem, hogy soha többé nem kerül száz dollár fölé a kőolaj hordónkénti ára. Már egy évvel ezelőtt is azt mondtam, hogy a száz dollárnál magasabb ár mesterséges” – mondta.

A herceg badarságnak minősítette azt az elméletet, miszerint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia titokban megállapodott az alacsony árak fenntartásában, hogy így gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrán válság miatt. Rámutatott, hogy az olajárak esése egyaránt sújtja Oroszországot és Szaúd-Arábiát, de nagy tartalékai miatt Szaúd-Arábián nem látszanak ennek jelei. „Nincs semmiféle politikai összeesküvés Oroszország ellen. Mert ha ezt tennénk, azzal lábon lőnénk magunkat” – jelentette ki a herceg.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára márciusi szállításra hordónként 49,70 dolláron állt hétfő délután két óra körül, 1 dollár 60 centtel, 3,12 százalékkal csökkent az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A New York-i árupiac (NYMEX) elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára februári szállításra hordónként (159 liter) 46,95 dollár volt, 2,92 százalékkal, 1 dollár 41 centtel olcsóbb a pénteki záróárnál. Tavaly nyár óta több mint 50 százalékkal csökkentek az olajárak.

Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd a király unokaöccse, az ország legnagyobb vállalatának, a Kingdom Holding Companynak a vezetője, vagyonát a Forbes magazin 19,6 milliárd dollárra (4,4 ezermilliárd forintra) becsüli, ezzel ő lehet a világ 26. leggazdagabb embere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.