Új tulajdonoshoz kerül a Praktiker

A svájci székhelyű stratégiai befektető, a Papag AG veszi át a céget.

RZ
2015. 01. 16. 22:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Papag Magyarországon is Praktiker márkanéven kívánja folytatni az üzleti tevékenységet. A közlemény szerint a tulajdonosváltással a hazai Praktiker tizenkilenc áruháza, illetve az összes, csaknem 1100 munkahely biztonságban van. A tranzakció gazdasági keretfeltételeiről a felek titoktartásban állapodtak meg. Az átvételhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges. A magyarországi Praktiker tavaly mintegy 90 millió eurós éves forgalmat ért el – közölték.

A tájékoztatás szerint Christopher Seagon csődgondnok a magyarországi értékesítéssel együtt mind a hét, Németországon kívüli társaságot sikeresen értékesítette, amelyek a 2013. októberi csődkérelem időpontjában a BM Praktiker International GmbH égisze alatt működtek.

A folyamat Magyarországon nehezebbnek bizonyult, mint a többi külföldi társaság esetében, mivel az áruházi ingatlanok bérbeadóinak voltak fenntartásai a Praktiker továbbértékesítése miatt – hangsúlyozták a közleményben. A csődgondnok szerint a magyarországi Praktiker lehetőségei kedvezők, mert a társaság nehéz piaci feltételek mellett bizonyítani tudta, hogy sikerülhet a folytatás.

A Németországon kívüli hét társaság közül először a luxemburgi Batiself SA-ban fennálló üzletrészeket sikerült eladni, még 2013 októberében, ezután tavaly februárban az Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában működő társaságok következtek, majd márciusban és áprilisban a lengyelországi, valamint a görögországi Praktikerek. A magyarországi értékesítéssel a vállalat teljes egészét megőrizték külföldön, összesen 6600 munkahely megtartását biztosítva.

Németországban a Praktiker több mint egy évvel ezelőtt beszüntette üzleti működését. A korábbi 230 telephely közül mintegy 130 mostanra új gazdát talált, túlnyomó többségében a barkácspiaci ágazatból. „Ez pozitív hatással van a Praktiker korábbi, mintegy 11 ezer alkalmazottjának nagyjából felére is” – fogalmaznak a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.