Ez fenyegetheti legjobban a világgazdaságot

A brit pénzügyminiszter a világgazdaságot fenyegető legnagyobb veszélynek tartja a görög adósságvitát.

RZ
2015. 02. 02. 21:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nyilvánvaló, hogy Görögország és az eurózóna vitája a világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázattá fejlődik gyorsan, és növekvő veszélyt jelent Nagy-Britannia számára is” – jelentette ki George Osborne hétfőn azt követően, hogy Londonban megbeszélést folytatott Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel.

A brit pénzügyek irányítója az általa konstruktívnak minősített egyeztetésen arra kérte görög kollégáját, hogy cselekedjen „felelősen”. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy az euróövezet dolgozzon ki és fogadjon el egy jobb tervet a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés támogatására.

Varufakisz, aki a hét végén indult európai körútra, hogy támogatókat keressen a görög adósságállomány újratárgyalását célzó tervéhez, nem nyilatkozott a brit pénzügyminiszterrel tartott megbeszélés után.

A görög pénzügyminiszter a francia Le Monde címú lapnak arról beszélt, hogy „nem lenne túl okos” a görög „családi ékszereket” újabb privatizációkkal elkótyavetyélni, de a már befejezett privatizációkon a kormány nem kíván változtatni.

Varufakisz jelezte, hogy a kormány „teljesen elkötelezetten kíván együttműködni a partnereivel” és nem kíván „egyoldalúan fellépni”. Emlékeztetett arra, hogy a kormány „még semmit nem lépett eddig”, a kormányprogramot még nem mutatta be a parlamentnek.

A görög kormány célja – mint Varufakisz elmondta –, hogy véget vessen a Görögországot sújtó tripla válságnak, amely az adósságot, a bankokat és a magánszektort lebénító dezinflációs környezetet sújtja. „Minden eszközre szükségünk van, amely megoldja ezt a képletet, és újra kell terveznünk az eddig alkalmazott programot, amely hibás logikán alapult” – szögezte le.

„Görögországnak úgy adtak kölcsön óriási összegeket az adóssága visszafizetésére, hogy azt kérték tőle: csökkentse a bevételeit. Ez nem volt jó ötlet” – vélte Varufakisz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.