Mit nekünk szankciók, a fegyverexport működik

Moszkva teljesíti az idei évi 15 milliárd dollár körüli fegyverexporttervet.

2015. 02. 22. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roszoboronexport adja el külföldön az orosz fegyverek mintegy 90 százalékát. Erről Anatolij Iszajkin, a Roszoboronexport orosz állami fegyverexportáló cég vezérigazgatója beszélt az Abu-Dzabiban zajló IDEX-2015 fegyverkiállításon.

Ugyancsak a nemzetközi szakkiállításon Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter arról beszélt, hogy közös cégeket terveznek létrehozni és több területen, mint például a katonai repülőgépiparban együttműködést kialakítani az Egyesült Arab Emírségek vállalataival.

Vlagyimir Putyin orosz államfő nemrég azt mondta, hogy tavaly több mint 15 milliárd dollárért sikerült fegyvereket értékesíteni külföldön. Az orosz fegyverexport 2013-ban rekordszintű, 15,7 milliárd dollár volt.

Oroszországban minden egyre többe kerül, ahogy nő az infláció és gyengül a rubel árfolyama más devizákhoz képest. Nem kivétel ez alól a banán sem. A gyümölcs ára – a TASZSZ jelentése szerint – januárban átlagosan 70,8 rubel (1 rubel 4,35 forint) volt, 15 éve legmagasabb, és 48 százalékkal került többe, mint tavaly januárban.

Az orosz statisztikai hivatal 2000 óta követi a banán árváltozását, és azóta kilója eddig még soha nem került többe 70 rubelnél. A kivi, az ananász és a gránátalma szerényebben, 29 százalékkal drágult egy év alatt.
Oroszországban 1999 februárja óta nem látott nagyságú, éves alapon számolva 15 százalékos infláció volt januárban. Tavaly decemberben 11,4 százalékos, a múlt év első hónapjában 6,1 százalékos éves inflációt mértek.

Az orosz pénzügyminisztérium azzal számol, hogy idén február végén 16 százalék feletti lesz infláció.
Oroszországban idén januárban 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak decemberhez képest, amikor 2,6 százalék volt a havi szintű növekedés. Januárban a legnagyobb mértékben, 5,7 százalékkal az élelmiszerárak nőttek decemberrel összevetve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.