Orosz–amerikai stratégiai játszma a Balkánon

Miközben az oroszok megvásárolnák a szerb Telekomot, az amerikaiak sem ülnek ölbe tett kézzel.

Majláth Ronald
2015. 02. 26. 20:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb telekommunikációs vállalatot még Szlobodan Milosevics idején részben privatizálták, azonban később az eladott részvényeket a kormány visszavásárolta. Később ugyan a szerb kormány újra megpróbálkozott a vállalat értékesítésével, de ez nem valósult meg, mert túl magas összeget kértek a cég részvényeiért. A mostani privatizációs kiírásra azonban már többen is jelentkeztek.

A szerb Blic információi szerint ugyan még nem tudni, hogy az oroszok melyik vállalaton keresztül szállnának be a cég magánosításába, de több név is felmerült. Ezek közül az egyik a Gasprom Telekom, amely már 2012-ben megpróbált megtelepedni a régióban. De beszállhat a Telekom megvásárlásáért folytatott harcba az Alfa és a System Holding tulajdonosa, Milos Fridman és társa, Mehmet Karamehmet is. A versenyben lévő vevők úgy gondolják, hogy a szerb Telekom megvásárlásával stratégiai pozíciót biztosíthatnának maguknak a Nyugat-Balkánon.

Ugyanígy gondolkodnak az amerikaiak is, akik a Blic információi szerint arra készülnek, hogy benyújtsák az ajánlatukat a Telekom privatizációs kiírására.

A lapnak Aleksandra Smiljanic egykori szerb telekommunikációs miniszter elmondta: a magas profit és a nagy bevétel mellett a Telekom potenciális vevője olyan előnybe kerülne, hogy az ország teljes kommunikációs forgalmát ellenőrizni tudná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.