Pocokriadó van Magyarországon

A túlszaporodás és az enyhe idő miatt a szántóföldek mellett már az erdőkben is kárt tesz a mezei pocok.

MNO
2015. 02. 04. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdészeti hatóság jelentései alapján több dunántúli erdészeti területen is megjelentek a rágcsálók, és jelentős károkat okoztak. A közlemény szerint Somogy megyében a Mecsekerdő Zrt. erdészeti területén 78,4 hektár erdőfelújításos tölgy telepítésében tettek kárt. Tolna megyében pedig a Gyulaj Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tamási erdészetében pusztítottak, ahol több mint 200 hektár cser- és kocsányos tölgycsemete gyökerét rágták meg, valamint az idősebb állományt is megrongálták.

A Redentin 75 RB rágcsálóirtó szert 2014. november 1-jétől 2015. február 28-ig lehet kihelyezni erdészeti csemetekertekben, faiskolákban, most azonban az engedélyező hatóság az erdészeti területeken, telepítés táblákban kialakult rendkívüli növényvédelmi helyzet ismeretében mérlegelte a szer felhasználásának kiterjesztését. Ennek eredményeként a környezetvédelmi szempontból fokozottan érzékenynek számító, erdészeti területeken is hozzájárult a szer felhasználásához, a kockázatcsökkentési intézkedések betartása mellett.

Az engedély értelmében a készítmény kizárólag a járatokba (6-10 gramm/lakott járat dózisban) juttatható ki, és a felhasználóknak alapvető kötelességük az elpusztult pockok összegyűjtése és megsemmisítése. A talajfelszínre nem lehet csalétket szórni, mert az vadpusztulást idézhet elő. A vad- és madárállomány védelmében a hatóságok fokozottan ellenőrzik a rágcsálóirtó szerek kihelyezését – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.