Hatalmas összeg a független brókercégeknél

A piac koncentrált, az Erste leányvállalatán kívül három-négy nagyobb cég bír jelentős részesedéssel.

MA
2015. 03. 11. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Buda-Cash, a Hungária Értékpapír és a Quaestor nélkül 22 szereplős piacon egy társaság, az Erste Befektetési Zrt. rendelkezik közvetlen banki háttérrel, a többi teljesen független szereplő. A piac meglehetősen koncentrált, az Erste leányvállalatán kívül három-négy nagyobb cég bír jelentős részesedéssel, köztük a Concorde és az Equilor a legnagyobb.

Az önálló brókercégek részesedése ugyanakkor viszonylagosan nagy számuk ellenére nem meghatározó a magyarországi értékpapírpiacon. Az MNB adatai szerint ugyanis januárban az idegen tulajdonban lévő értékpapírok állománya 25 400 milliárd forintot ért el, amely alapján az önálló brókercégek részesedése 7,47 százalék.

A befektetési vállalkozások szektora tavaly 5,658 milliárd forint adózott eredményt produkált, amely gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival – írja az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.