Moszkva és Brüsszel visszatérhet a Déli Áramlathoz?

Szerb szakértők szerint nem kizárt, hogy az ukrán konfliktus rendezése után mégis megépítik a gázvezetéket.

mr
2015. 03. 04. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vojiszlav Vuletics, a Szerb Gázszövetség elnöke a lapnak elmondta: a Török Áramlat nem fog megépülni, mivel egyedül a Déli Áramlat tudja garantálni Európa energiabiztonságát. A szakember felvetette, hogy Görögországnak, Macedóniának és Szerbiának nincs elegendő pénze arra, hogy megépítse a gázvezeték folyatását a török–görög határtól. Mint hangsúlyozta: Európának ehhez nincsenek forrásai, így egyedül az oroszok tudják megépíteni a vezetéket.

Vuletics hangsúlyozta, hogy Európának és Szerbiának az orosz gáz behozatala a legolcsóbb, mivel az amerikai palagáz kétszer több pénzbe kerülne. Így ebben a pillanatban egyedül az orosz gázzal lehet csak kielégíteni Európa energiaszükségleteit.

„Európa 2030-ra 600 milliárd köbméter gázt fog fogyasztani évente, ami 50 százalékkal több, mint napjainkban. Honnan lesz ehhez földgáz? Egy gázvezeték megépítésének két feltétele van, az egyik a gáz megléte, a másik a pénz” – tette hozzá a Szerb Gázszövetség elnöke.

A szerb Európai Tanulmányok Intézetének munkatársa, Goran Nikolics egyetért abban, hogy Szerbiának Oroszországból kell beszereznie a földgázt, mivel ez a legkifizetődőbb megoldás. Véleménye szerint a két ország viszonya a kölcsönös érdekeken alapul, hiszen Oroszországnak az az érdeke, hogy megbízható fogyasztói legyenek, Szerbiának pedig az, hogy a legolcsóbban jusson energiaforrásokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.