Óriási eltérések az európai minimálbérekben

Több mint tízszeres a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb bruttó minimálbér között az Európai Unióban.

Majláth Ronald
2015. 03. 01. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 2000, pontosabban 1923 eurót – azaz 582 ezer forintot – keres egy luxemburgi minimálbéres az Eurostat statisztikái szerint. A csütörtökön közzétett jelentés azokat az országokat vette sorra, ahol van szabályozott minimálbér, így Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Olaszország és Svédország kimaradt a felmérésből.

A jelentés szerint hét uniós országban 1000 eurónál is magasabb a minimálbér (Luxemburg, Belgium, Hollandia, Németország, Írország, Franciaország, Nagy-Britannia), tíz országban viszont még 500 eurónál is alacsonyabb (Lengyelország, Horvátország, Észtország, Szlovákia, Lettország, Magyarország, Csehország, Litvánia, Románia, Bulgária).

Az Eurostat vásárlóerő-paritás (PPP) alapján is összehasonlította a minimálbéreket, amit gyakran használnak a nemzetközi életszínvonal-összehasonlításokra. Az árszintek közötti különbségeket figyelembe véve már kisebb különbségeket tapasztalunk, azonban vásárlóerő-egységben kifejezve a luxemburgi minimálbéresek még mindig négyszer annyit vásárolhatnak a jövedelmükből, mint a bolgár társaik.

Az EU-tagságra váró országok közül Törökországban jobban keresnek a minimálbéresek (424 euró), mint Romániában (218 euró) és Bulgáriában (184 euró), azonban a legalacsonyabb összeget az albániai minimálbérre (157 euró) bejelentett dolgozók kapják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.