168 milliárdos pofont kaphat hazánk

Az EB-re hivatkozva írják át a közbeszerzési törvényt.

MNO
2015. 04. 07. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új közbeszerzési törvényt kell készítenie hazánknak, mivel az EB szerint olyan rendszerszintű hibák vannak, amik már az uniós pénzek kifizetését veszélyeztetik – írja a lap a Miniszterelnökség új közbeszerzési törvény megalkotásához készített koncepcionális javaslatára hivatkozva. Habár felhívják rá a figyelmet, hogy alapvetően a jogszabályi környezet megfelel az uniós irányelveknek, de olyan versenykorlátozó feltételek vannak, melyek miatt gyakran csak egy ajánlattevő van, ami magas árakhoz vezet.

A cikk szerint „a bizottság kifogásai megmutatkoznak azokban a konkrét közbeszerzési ügyekben is, ahol az uniós jog megsértése miatt pénzügyi korrekciót alkalmaznak hazánkkal szemben”. Példaként hozzák az úgynevezett mérnökügyet (csak azok indulhattak építési tendereken, akik regisztráltak a Magyar Mérnöki Kamaránál), amiben megközelítőleg 78 milliárd forint „úszott el”. De kiemelik az úgynevezett aszfaltkeverő ügyet is (a pályázóknak az építési helyszíntől 50 kilométeren belül rendelkezni kellett aszfaltkeverő teleppel), melyben az EB mintegy 90 milliárd forint összegű korrekciót helyezett kilátásba, ám ez az ügy még nem zárult le – írja a Napi.hu.

Az írás azt is kiemeli, hogy a 2014–2020-as uniós fejlesztési időszakra vonatkozó, EB-vel kötött partnerségi megállapodásban az szerepel, hogy az uniós források felhasználásának előfeltételeként meghatározott, közbeszerzések működésére vonatkozó követelményeket Magyarország nem teljesíti – ezért intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy a közbeszerzési rendszer megfelelően működjön. Az új operatív programok brüsszeli elfogadásának egyik feltétele volt a közbeszerzési szabályok megújítása. Egyébként Lázár János március közepén elismerte: tűzoltás folyt az elmúlt időszakban, hogy sikerüljön megtartani az EU-s forrásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.