A kis magyarok törik az utat a zöldenergiával

A kkv-k átrendezhetik az energiapiacot.

MNO
2015. 04. 02. 5:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társaság áttörésre számít a kkv-k számára is elérhető új generációs megújuló energiarendszerek piacán, amit Pozsonyi Imre, az operatív lízinggel finanszírozott, megújulóenergia-alapú rendszereket kiépítő Rentenergie Kft. ügyvezetője azzal indokol, hogy mára a kisebb rendszerek is elérték azt a hatékonysági szintet, amellyel bevezetésük a kkv-k számára gazdaságos lehet, és ez szélesíti az igényt eladói és vevői oldalon is.

A minirendszerek elterjedése már tart, ami elsősorban olyan napelemes rendszerek térhódításának kedvez, amelyek 50 kilowatt méretig kiserőműnek minősülnek, így az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvenni az áramot – hívják fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A legkisebb elérhető rendszer nagyjából egy család éves áramfogyasztását tudja fedezni, az alsó mérethatár, amit már érdemes kialakítani, nettó 3-5 millió forintból kihozható. Egy 50 kilowatt kapacitású rendszer kiépítése pedig nettó 17-19 millió forintba kerül.

A Rentenergie Kft. ügyvezetője szerint az új rendszer beállításával már az első pillanattól megtakarítást lehet elérni. A teljes megtérülés öt évre is lerövidülhet, de a tíz évet ritkán haladja meg. A különbségek az áramfogyasztó berendezések, a nyílászárók, a hőszigetelés, az energiafogyasztási szokások különbségeiből adódhatnak – jegyzik meg. A napelemes rendszerek ára folyamatosan csökken, ami szintén lefelé tolja a megtérülési időt – teszik hozzá.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az Európai Unió célkitűzése szerint 2020-ra a megújuló energia arányát 20 százalék fölé kell emelni az energiafelhasználásban. Magyarország le van maradva az európai átlagtól, egyelőre az is kérdéses, hogy a 2020-ra vállalt 14,6 százalékos arányt el tudja-e érni. A kkv-knál elindult energiaracionalizálás azonban nagyban támogathatja ezt a folyamatot.

Ismert, az LMP a közelmúltban fellépett a zöldenergia megadóztatása ellen, a napelemekre kivetett sarcot az alábbiakkal magyarázta a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.