Hiába a szabályozás: GMO-s szóját esznek az állatok

Fontos célt fogalmazott meg a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

kn
2015. 04. 19. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldman Zsolt emlékeztetett, a növénytermesztés, a vetőmaghasználat területén már sikerült elérni, hogy az európai uniós tagországok maguk dönthessenek arról, akarnak-e a területükön GMO-kat termeszteni vagy sem.

A következő kihívás szerinte a takarmányozás és az élelmiszerek kérdése. Kifejtette: Európa és benne Magyarország az állattenyésztés, a takarmányozás területén erősen fehérjefüggő, ami azt jelenti, hogy Európa nem termel annyi fehérjét, fehérjenövényt, amennyit az állatok megkívánnak, ezért be kell hozni, ami, főleg a tengerentúlról, genetikailag módosított szója, szójadara. A cél, hogy az állatok is GMO-mentes takarmányt kaphassanak – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt elmondta, hogy Magyarország évente csaknem félmillió tonna olyan különböző szójatakarmányt importál, amely „nem feltétlenül GMO-mentes”. Magyarország is tud azonban fehérjenövényeket előállítani, a magyar gazdálkodóknak pedig az 2015-től többlettámogatást biztosítanak, ha szóját vagy más fehérjenövényt akarnak termelni. A helyettes államtitkár szerint jó öntözéssel és a klimatikus feltételekkel háromszorosára növelhető a magyarországi szójatermő terület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.