Lesújtó fűszerpaprikateszt

Még mindig nagy tételben adnak el gyenge minőségű piros őrleményt.

Horváth
2015. 09. 20. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fűszerpaprikákat tesztelt nemrég a Magyar Gasztronómiai Egyesület. A szakértők szerint az áruházakban kapható fűszerpaprikák többségét egyáltalán nem lenne szabad hungarikumnak nevezni. A tesztcsapatban részt vett fűszerpaprika-szakértő, kolbászkészítő, szakács, paprikakutató, valamint a gasztroegyesület több tagja. A tesztet Érsekcsanádon rendezték meg, 19 mintát kóstoltak. Utoljára három évvel ezelőtt vizsgálták a magyar paprikát.

A társaság beszámolója szerint az idei mezőny valamivel erősebb volt, mint a három évvel ezelőtti, de látványos javulást nem észleltek. Az egyesület közlése szerint annyi pozitívum elmondható, hogy a minták között kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan, hibás tétel. Most is sok olyan akadt azonban, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, tanúsítványnak látszó plecsnikkel feszített az üzletek polcain, miközben gyalázatosan gyenge minőségű, rossz ízű volt – írta a Pénzcentrum.hu

Molnár B. Tamás, az egyesület alapítója a köztévében elmondta, aki akar, talál magának jó őrölt fűszerpaprikát, kérdés, hogy hol, mert a kiskereskedelemben kapható termékek többsége csapnivaló. A kóstolók a 19 vizsgált tételből ugyanis mindössze hatot találtak kiváló minőségűnek, négyet pedig még elfogadhatónak.

A szaklap beszámolója szerint a tesztelt paprikák kiválasztásában szerepet játszottak az informális csatornákon kapott címek, de ügyeltek rá, hogy olyanokat teszteljenek, amelyek a kiskereskedelemben többé-kevésbé elérhetők. Ezenkívül széles körben is kapható, a kiskereskedelmi forgalom túlnyomó részét alkotó termékeket is vizsgáltak. Molnár B. Tamás szerint, ha csak a nagyáruházak kínálatát teszik próbára, akkor a gyenge minőség ellenfeleiként a pirospaprikát tartó polcokat teljesen lesöpörhették volna. Az étteremkritikusként is ismert alapító szerint a győztes terméket előállító közepes méretűnek tekinthető cég is hibázik, hiszen nagyrészt nem a bemutatott mintáéhoz hasonló minőséget produkál. Nagy tételben sok gyenge, középszerű pirospaprikát ad el, és ez még inkább igaz a piac kétharmadát uraló cégcsoportra, amelynek a legismertebb hazai előállítók a tagjai – tette hozzá.

A 2015-ös fűszerpaprikateszt legjobbjai: 1. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft., 2. Szabó Péter Bátya; 3. Kiss család Bezdán; 4. holtversenyben Mohai Tibor Érsekcsanád, Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. (biopaprika) és Lacikonyha Magyarország Kft. Békéscsaba (Lacikonyha Csemege fűszerpaprika). A mezőny gyengébb felében végzett egyebek között a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a Chili Trade Kft. Bátya; a Szegedi Paprika Zrt. (Szegedi paprika OEM) és a Kotányi Szegedi paprika.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.