Feljelentés a cikkünk nyomán

Hiánypótlásra hivatkozik a Fidesz a letelepedési kötvényt áruló cégek dokumentumai kapcsán. Ennek ellentmond, hogy az iktatási szám megváltozott.

Wiedemann Tamás
2015. 10. 12. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Okirat-hamisítás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz két, letelepedési kötvényeket forgalmazó cég ügyében az Együtt – közölte szombaton az ellenzéki párt az MTI-vel. A lépést azzal indokolták, hogy a Magyar Nemzet szombati számában idézett dokumentumok tanúsága szerint a liechtensteini hatóságok által bepecsételt dátumnál négy nappal korábban érkezett meg a magyar országgyűlés gazdasági bizottságához az a két kérvény, amelyeket a hercegségben bejegyzett közvetítő vállalkozások adtak be a letelepedési államkötvények forgalmazásának engedélyezésére.

Mint ismert, lapunk az Országgyűlés gazdasági bizottságnál kérvényezett iratbetekintés során bukkant azokra a dokumentumokra, amelyeken eltérő dátumok voltak feltüntetve. Két, Liechtensteinben bejegyzett, közvetítő vállalkozás esetében tapasztaltuk azt, hogy a hercegség igazságügyi hivatala által kiadott igazoláson – a dátumbélyegzők szerint – négy nappal későbbi időpont volt feltüntetve, mint ahogy az a magyar gazdasági bizottsághoz beérkezett volna. Nagy kérdés, hogyan érkezhetett be a gazdasági bizottsághoz 2013. május 23-án az az igazolás, amit a liechtensteini hatóság csak május 27-én adott ki a VolDan Investments Ltd. és az S&Z Program Ltd. cégeknek.

A 24.hu portálhoz eljuttatott Fidesz-közlemény szerint minden vállalkozásnál volt mód a hiánypótlásra, és a hiánypótlás keretében beérkezett dokumentumokat az eredeti iktatószám és érkezési dátum szerint iktatták. – A vonatkozó cégnek éppen azért kellett hiánypótlást beadni, mert nem igazolta Liechtenstein közjegyző pecsétjével a tulajdonosát – közölte a Fidesz. Ennek némileg ellentmond, hogy az iratbetekintés során lapunk azt tapasztalta: a hiánypótlással érkeztetett dokumentumok iktatási száma megváltozott. A többi közvetítő cég által pótolt dokumentumok archiválási példáját követve ugyanis a VolDan Ltd. esetében alkalmazott GIB/42/2013-as bizottsági iktatószámnak, a GIB/42-1/2013 iktatási számra kellett volna módosulnia egy esetleges hiánypótlás esetén. A lapunk által közölt dokumentumon azonban az eredeti, GIB/42/2013-as iktatószám van feltüntetve, vagyis ez alapján hivatalosan nem történt hiánypótlás.

Más furcsaságok is kiderültek a hivatalos papírokból. A dokumentumok szerint a VolDan Ltd. ügyvezetője és egyben tulajdonosa Josef Gabriel Hermann, akinek húsz cég van Liechtensteinben a nevén. Az alapító okiratban szerepel Walter Christoph Wachter neve is, aki szintén több cégben szerepel, ezek közül a legérdekesebb, hogy a mai napig aktív S&Z Program Ltd. igazgatója is egy személyben. Ez utóbbi cég egyébként úgy nyilatkozott a gazdasági bizottságnak, hogy a Damaszkuszban élő szír állampolgár, bizonyos Zina Akkad Watter az egyedüli tulajdonosa a vállalkozásnak. A különböző tulajdonosi kör nehezen értelmezhető, hiszen a két vállalkozást ugyanazon a napon alapították, és a cégbejegyzésről szóló határozatot mindkettőjük esetében 17 óra 26 perckor nyomtatta ki a liechtensteini cégbíróság. A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívülről érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró, azaz 93 millió forint névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak. Az állampapírt azonban csak közvetítő cégeken keresztül lehet lejegyezni, amelyek busás haszonra tehetnek szert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.