Az osztrák gazda vehet magyar földet

A földforgalmi törvény elsősorban nem azt nézi, ki külföldi és ki magyar, hanem hogy ki ért a földműveléshez.

Tóth László Levente
2015. 11. 10. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért kell most gyorsan eladni a földeket, nehogy külföldiek vegyék meg – ezzel érvelt a kormány a november közepén kezdődő állami földlicitek mellett. A földprivatizációt ellenzők ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy az államot senki nem kényszerítheti, hogy eladja a földjét. Utóbbiak arra hívták fel a figyelmet, hogy a hatályos földforgalmi törvény szerint a külföldiek akár az államtól is megvásárolhatnák a termőterületeket. – A mostani árverésekről szóló kormányhatározat ugyan kiköti, hogy csak magyar állampolgárok licitálhatnak, de egy alacsonyabb szintű jogszabály nem írhatja felül a sarkalatos, azaz kétharmados földforgalmi törvényt – vélik jogászok.

A földforgalmi törvény 5. paragrafusának 7. cikkét elég világosan fogalmazták meg a törvényalkotók. Az éppen a magyar földet védeni hivatott törvény erejénél fogva nemcsak a nyilvántartásba vett belföldi személy lehet Magyarországon „földműves”, hanem tagállami állampolgár is. Viszont csak akkor felel meg a kritériumoknak, ha mezőgazdasági vagy erdészeti képzettsége van, vagy legalább három éve mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet folytat a saját nevében és saját kockázatára folyamatosan Magyarországon, és ebből árbevétele származott, vagy azért maradt el, mert a megvalósult beruházás még nem hasznosulhatott. Az is földművesnek számít továbbá, aki legalább 25 százalékban tulajdonosa Magyarországon bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezetnek úgy, hogy személyesen működik közre mező-, erdőgazdasági, illetve ezeket kiegészítő tevékenységnél.

Azt se feledjük el, hogy a földforgalmi törvény 5. paragrafusának 24. cikke szerint „tagállami állampolgár” mindenki, aki az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgára, továbbá a nemzetközi szerződés alapján velük azonos megítélés alá eső állam állampolgára.

Mindent összevetve tehát a helyben mindenki által ismert, 300 hektárnál nagyobb területet művelő cégeket vezető Hans osztrák gazda is elballaghat a mostani árverésekre, aztán, ha elküldenék, mehet tovább a bíróságra, ahol akár meg is nyerheti az általa indított pert. Vagy – békés ember lévén – odaadhatja a földre szánt pénzt Sanyikának is, akitől földet bérel hosszú távon, és megkérheti, hogy vegye meg a területet a saját nevére, hogy aztán azt a földet is kibérelje tőle. Magyarországon ma 200-300 ilyen Hans van, a Sanyikákat viszont nem tartják számon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.