Star Wars-színészek: nem Harrison Ford a legsikeresebb

A Csillagok háborúja régi részeinek szereplői közül Mark Hamillnél csak kevesen jártak rosszabbul.

Földi Bence
2015. 12. 24. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról már korábban beszámoltunk, bődületes mennyiségű pénzzel gazdagodik a Disney a Csillagok háborúja megszerzését és folytatását követően. Az első Disney-féle Star Wars-film, a december 18-án debütált Az ébredő Erő nyitóhétvégéjén szinte minden mozis rekordot megdöntött, világszerte pedig dupla annyi pénzt termelt három nap alatt, mint amennyibe került. A magyar mozikban is tarolt a J.J. Abrams rendezte alkotás: a több mint 280 ezer mozinéző 412 millió forintot hagyott a pénztáraknál csak azért, hogy megnézhesse az űrkaland folytatását.

A hetedik rész színészei közül biztosan Harrison Ford járt a legjobban, aki kb. 23-25 millió dollárért alakította Han Solót. Sőt, a 73 éves színész – aki így is sokszorosát keresi a kollégái által megkaparintott összegnek (Carrie Fisher 1,5 milliót kap, Daisy Ridley és John Boyega pedig 450-450 ezret) – kialkudott magának félszázalékos részesedést a film bruttó bevételéből. Azaz Az ébredő Erő nyitóhétvégéjén csak a Magyarországon eladott jegyekből több mint kétmillió forint csurgott Harrison Ford zsebébe. Egyébként a rendező-forgatókönyvíró J.J. Abrams ötmillió dollárért melózott, de ő is részesedést kap a bevételből, méghozzá két százalékot. Azaz a magyar bevételből neki már nyolcmillió forintja van.

A klasszikus trilógia szereplői közül kétségkívül Harrison Ford tudhatja maga mögött a legsikeresebb karriert. Nyilvánvalóan emiatt csikarhatott ki magának óriási gázsit a Disney-től. Ugyan színészként sikert sikerre halmozott, pénzügyi szempontból volt nála sikeresebb is – írta 2014. december elsején a FiveThirtyEight. Az adatmániát a legmagasabb szintre fejlesztő portál összeszámolta, hogy a klasszikus trilógia szereplői az első Star Wars-filmjüket követően mennyi filmben szerepeltek, és ezért mekkora fizetést kaptak – 2013 végéig bezárólag.

A főszereplők rangsorában Harrison Ford végzett az élen, aki 2013-as árfolyamú dolláron számolva 39 Csillagok háborúja utáni filmjével 8,3 milliárd dollárt szedett össze. A Leiát játszó Carrie Fisher 28 filmmel több mint kétmilliárdot keresett, míg Luke Skywalker megszemélyesítője, Mark Hamill 14 alkotásban játszva „alig” 670 milliót kapott. A lista alján David Prowse (Darth Vader megszemélyesítője, de sem arcát, sem hangját nem adta a karakternek) szerepel, aki egyetlen filmben szerepelt a Star Wars után, és azért sem kapott pénzt.

Na, de mi van akkor, ha mellékszereplőket is beveszünk a történetbe? Jól sejti: ugrik Harrison Ford első helye. A Jedi visszatérben ugyanis szerepelt egy 11 éves kisfiú, a törpenövésű Warwick Davis – Wicketet, az ewokot játszotta. Azóta szerepelt a Willowban, Harry Potter-filmekben, a Rayben, a Galaxis útikalauz stopposoknakban, a Narnia krónikái – Caspian hercegben és kismillió sorozatban is. Benne volt a Baljós árnyakban, a hetedik epizódban jelmezben bukkan fel Maz Kanata fogadójában. A színészkedés jövedelmező szakma volt számára, ugyanis végül 2013-as dollárárfolyamon számolva 11,5 milliárd dollárt keresett.

Azaz összességében egy ewok sikeresebb lett a Star Wars világán kívül, mint egy csempész. Persze Davis nem kap olyan gázsit Az ébredő Erőből, mint Ford, így azért utóbbi nyeri a csatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.