Ismét pórul járnak a volt devizahitelesek

Legalább egymillió család maradhat le az otthonteremtési kedvezményről, mert nem rendezte időben a tartozását.

Hajdú Péter
2016. 01. 27. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal nagyon sokak számára komoly segítséget nyújt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) idei átalakítása, van azonban a háztartásoknak egy része, amely ebből kimarad. Azokról az egykori devizahiteles családokról van szó, akik egyetlen – kellőképpen át nem gondolt – hitelfelvétel miatt 2008 óta csöbörből vödörbe kerülnek. Az elfutó forintárfolyam okán már hosszabb ideje 90 napon túli elmaradásban vannak törlesztőrészleteik fizetésével, ezért felkerültek a központi hitelinformációs rendszer (KHR) listájára. Márpedig a csok odaítélését kizárja, ha valaki aktív (még tartozása van) vagy passzív (még nem telt el egy év tartozása kifizetése óta) KHR-listás.

Olvasónk, László 2009-ben vett fel tízmillió forint euróalapú devizahitelt, amelyhez a bank a megvásárolt lakáson kívül pótfedezetet is kért, a szülők lakását. Miután a havi 120 ezer forint fölé emelkedő törlesztőrészletet nem tudta fizetni, László tárgyalni kezdett a hitelező bankkal, és 2014 márciusában abban egyeztek meg, hogy nem fizeti tovább a részleteket, hanem értékesíti a fedezetül adott lakásokat, és abból fizeti vissza hitelét. A megegyezés ellenére a bank felrakta őket a KHR-listára, pedig már biztosítva volt a hitel visszafizetése. Végül mindkét lakást kénytelenek voltak eladni, mert a hitelből vásárolt lakás ára nem fedezte az elmaradást, és kifizették a tartozás jó részét. A fennmaradó néhány százezer forintnyi adósságot pedig fedezte a devizahiteles elszámolás keretében visszajáró összeg.

Vagyis László nemcsak azért járt pórul, mert hiába ígérgette a kormány, hogy megmenti a devizahiteleseket, de nem tudta igénybe venni a kedvezményes végtörlesztést sem, mert az a tehetősebbek számára jelentett megoldást, ráadásul az elszámolás is csak néhány százezer forintot jelentett számára az elszenvedett milliós veszteséggel szemben, végül pedig még az otthonteremtési kedvezményből is kimarad, mert rajta van a KHR-listán.

Vannak szakértők, akik szerint László sorstársait, a KHR-listások közül a többszörösen is csapdahelyzetbe került háromgyermekes egykori devizahiteleseket megsegíthetné a kormány. Azokról lenne szó, akik még menthetők lennének, azaz nem kiugróan magas a tartozásuk. Az elképzelés szerint számukra elérhetővé kellene tenni a tízmillió forintos támogatást, illetve a tízmillió forintos kedvezményes hitelt, amelyből kifizethetnék tartozásukat, s még új lakásra is jutna belőle.

– A KHR-listán nemcsak a mintegy százezerre tehető egykori devizahiteles szerepelt a tavalyi év végén, hanem rajtuk kívül még kilencszáz ezer másik család is: az 1,796 millió valóban élő KHR-es tartozás, valamint a négyszázezer körüli már megszűnt tartozás ugyanis vélhetően egymillió családot takar – nyilatkozta lapunknak a Portfólió vezető elemzője. Palkó István arra is felhívta a figyelmet, hogy a listára kerültek esetében a devizahiteleknél keletkezett árfolyamveszteség mellett korábban komoly oka volt a fizetési nehézségeknek például a munkanélküliség is. A legfrissebb, tavaly szeptember végi adatok szerint egyébként a személyi devizahitelek után volt a legnagyobb a nem fizető hitelek aránya, 45,2 százalék. Ettől alig maradt el a szabad felhasználású devizahitelek 44,7 százalékos nemfizetési aránya. Az összes hitelre számított 18,8 százalékos elmaradási arány pedig nem sokkal maradt el az elszámolás előtti 19,6 százalékos aránytól, azaz újratermelődnek a nehézségek. Jó hírként említette az elemző, hogy a kormány arról is gondolkodik, esetleg módosítják a KHR-listára vonatkozó szabályokat. Eszerint csak az aktív listásokat zárnák ki a támogatásból, vagyis a mögött a négyszázezer tartozás mögött álló családnak, amelyek már rendezték tartozásukat, nem kellene kivárni a rendeletben előírt egy évet, hanem azonnal kérhetnék a támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.