Lemondatnák Matolcsy Györgyöt

A lakosság úgy látja, korruptak a Magyar Nemzeti Bank alapítványai.

MN-összeállítás
2016. 05. 23. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le kellene mondania Matolcsy György jegybankelnöknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai körül kialakult botrányok miatt a magyar lakosság többsége szerint – ez derül ki a Publicus Intézet Vasárnapi Hírek számára készített reprezentatív felméréséből. A megkérdezettek kétharmada hallott a 260 milliárd forintot érintő botrányról, és háromnegyedük felháborítónak tartja az ügyet.

Mint az a mellékelt grafikonon is látszik, csupán egy kisebbség, a megkérdezettek 16 százaléka állt ki egyértelműen a jegybankelnök maradása mellett. Nem meglepő, hogy ebben a kérdésben az MSZP-szavazók álláspontja a legmarkánsabb, 84 százalékuk menesztené Matolcsyt, de a Jobbik-szavazók és a bizonytalanok sem sugároznak sok kételyt a maguk 65 és 56 százalékával. A leginkább megosztottak ebben az esetben a Fidesz szavazói, ám még az ő esetükben is többségben vannak azok, akik úgy vélik, Matolcsynak le kellene mondania. Ugyanis 39 százalékuk állt ki a jegybankelnök távozása mellett, míg 36 százalékuk állítja azt, hogy maradnia kellene a posztján. Az MNB és alapítványai körüli ügyekről az emberek 56 százaléka azt gondolja, kimeríti a korrupció fogalmát, s csak 14 százalék látja úgy, hogy ebben az esetben erről nincs szó.

Hasonló arányokkal találkozott a közvélemény-kutató cég akkor is, amikor arról kérdezte az embereket, ki a felelős a jegybanki alapítványok körüli botrányokért. Tíz megkérdezettből hat, 58 százalék gondolja azt, hogy az MNB-alapítványok körüli botrányokért elsősorban az Orbán-kormány a felelős, és 17 százalék mondja azt, hogy csak Matolcsy György. Ebben a kérdésben a Fidesz-szavazókat leszámítva az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik. A kormánypárt szavazói körében viszont többségben van az az álláspont, hogy ez csak a jegybankelnök ügye: harmaduk szerint csak ő a felelős, míg negyedük az Orbán-kormány felelősségét is felveti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.