Nagyot bukott Rio az olimpiával

Az első számítások szerint Rio több mint tízmilliárd dollárt bukott az olimpiai rendezéssel.

HZS
2016. 10. 24. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két hónapja véget érő riói olimpiáról a napokban megjelentek az első gyors értékelések. A legfőbb tanulság lesújtó képet mutat: a bostoni Smith College számításai szerint az ötkarikás játékok 11-11,5 milliárd dolláros veszteséggel zárultak – írja a Világgazdaság. A szervezési költségeket 15 milliárd dollárra saccolják, a jegyeladásokból, a szponzorációból, a játékokhoz közvetlenül kapcsolódó kereskedelmi forgalomból és a televíziós közvetítésekből befolyó összeg azonban ennek csak a töredéke, mindössze 3,5-4 milliárd.

A hivatalos források szerint a belépőjegyek 84 százalékát eladták ugyan, a valóságban mégis több tízezer szék tátongott üresen a versenyeken, a hosszú sorba állások, illetve a közlekedési viszontagságok folyományaként. Az infrastrukturális fejlesztések nem hoztak javulást, sőt egyenesen romlott a szolgáltatások minősége. A rossz közbiztonság miatt sem várható a turizmus fellendülése, ezt csak tovább tetézi, hogy a játékoknak 300–500 ezer látogatójuk lehetett, akik főleg Brazíliából és Dél-Amerikából érkeztek.

Hét éve, 2009-ben, amikor Riót választották a 2016-os nyári ötkarikás játékok rendezőjének, még megvolt a döntés racionális és gazdasági alapja. Brazília mint a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, Kína, India, Dél-afrikai Köztársaság, vagyis az öt jelentős feltörekvő gazdaság társulása – a szerk.) tagja a nyersanyagpiaci robbanás miatt bővelkedett az anyagiakban. Ezt azonban a következő hat évben el is herdálta azzal, hogy a felvett közalkalmazottak bérét a duplájára emelte, és új metróvonal építésébe vágott bele.

Majd jött a pofon. A világgazdaság szeszélyessége meglátszott a brazil nagyváros gazdasági mutatóin. Amint bezuhant az olaj világpiaci ára, Rio adóbevételei csökkentek, ráadásul a helyi szabályozás miatt a közalkalmazottakat nem lehetett elbocsátani, sem az oktatási vagy az egészségügyi kiadásokat lefaragni. És ha ez még nem volt elég, az új metróvonal is a tervezett duplájába, hárommilliárd dollárba került.

A sportminisztérium valóságtól elrugaszkodott becslése már csak a „kedves ráadás”, miszerint a beruházások következtében harmincmilliárd dollárnyi külföldi működő tőke áramlik az országba. Nos, a számok másról tanúskodnak: Brazília GDP-je tavaly 3,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanélküliség pedig 2016-ban elérte a 11 százalékot.

Hiába kapott Rio júniusban gyorssegélyt a szövetségi költségvetésből, úszik az adósságban. Az amerikai Standard & Poor’s néhány nappal a záróünnepség után három fokozattal lerontotta Rio de Janeiro adósbesorolását. A hitelminősítő rendszere szerint a fejlemények azt üzenik: ha nem következik be jelentős előrelépés, akkor a nagyváros menthetetlenül csődbe kerül vagy válságintézkedésekre kényszerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.