Rogánnak továbbra sem megy az igazmondás

Újabb hazugságon kaptuk Rogánt. Amikor ezt tisztázni szerettük volna, minisztériuma is hazugsággal reagált.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 09. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha fejtette ki az igazság minden részletét Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A politikus élő adásban azt állította, hogy a letelepedésikötvény-programban részt vevő külföldiek csak tartózkodási engedélyt kapnak, amely öt évre szól. „Ezt követően lejár, és mehet mindenki, amerre lát, tehát nem adunk állampolgárságot semmilyen formában” – jelentette ki a miniszter.

Ez azonban nem felel meg a valóságnak. Az a külföldi, aki magyar letelepedési állampapírba fekteti a pénzét, véglegesnek tekinthető letelepedési engedélyt kap Magyarországon, amely csak nagyon indokolt esetben, például bűncselekmény elkövetése esetén vonható vissza. Ez a szabály csak július elsejétől érvényes, de az ezt megelőző időszakban is jogosultak voltak az érintettek a letelepedési engedélyre, egy kétlépcsős rendszerben: először a tartózkodási engedélyt kapták meg a külföldiek, majd hat hónap után igényelhették a letelepedési engedélyt. (A letelepedésikötvény-program elnevezéséből is egyértelmű egyébként, hogy letelepedési engedélyt kapnak a kötvénybe fektető külföldiek.) Rogán Antal abban sem mondott igazat, hogy a programban biztosított magyarországi tartózkodás csak öt évre szól. Nemcsak a jogszabályokban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) honlapján is egyértelműen le van írva, hogy a „letelepedett határozatlan idejű magyarországi tartózkodásra jogosult”. Az ötéves szabály, amelyről a propagandaminiszter beszélt, csupán az okmány érvényességi ideje, mely meghosszabbítható, vagyis ez csupán technikai kérdés. (A magyar állampolgárok sem veszítik el automatikusan az állampolgárságukat, ha lejár a személyi igazolványuk, viszont a jogszabályok értelmében időközönként meg kell újítani az okmányokat, ezért van a jogosítványokon és személyi igazolványokon is érvényességi, lejárati idő.)

Az újabb csavar akkor következett be a műsorban, amikor Rogán Antal azt állította, hogy a kötvényprogramban részt vevő külföldieknek lakást is venniük kell Magyarországon: „Ha Magyarországra jönnek, itt lakást kell valamilyen formában vásárolniuk, állandó lakcímet kell létesíteniük, biztosítást kell fizetniük, bankszámlát kell nyitniuk. Egy csomó költségük van, amely a magyar emberek munkahelyeihez járul hozzá” – mondta a miniszter. Ez sem igaz, sőt a kötvényprogramban részt vevő külföldieknek az eljárás során még magyarországi tartózkodási címet sem kell megadniuk, ez a szabály szintén júliustól érvényes. A kötvényprogram egyébként olyan egyszerű, hogy a külföldieknek ahhoz, hogy megkapják az engedélyt, még Magyarországra sem kell személyesen elutazniuk. Természetesen ingatlant sem kell vásárolniuk, ez sincs benne abban a jogszabályban, amelyet egyébként még többek között Rogán Antal nyújtott be a parlamentnek 2012-ben. Igaz ugyanakkor, hogy az ingatlanvásárlással kapcsolatos állítását a miniszter a műsorban később korrigálta. „Lakcímet kell létesíteniük, ahhoz pedig előbb-utóbb ingatlant is kell valamilyen formában vásárolniuk” – finomította a korábbi kötelező lakásvásárlással kapcsolatos kijelentését.

Szerettük volna Rogán Antallal a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos ellentmondásokat feloldani, ezért interjúkérelemmel fordultunk a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Az iroda azonban elutasította a kérésünket. „Mint az köztudomású, a Magyar Nemzet tulajdonosának Magyarország miniszterelnökéről mondott obszcén szavai miatt a magyar kormány tagjai nem adnak interjút a Magyar Nemzetnek, és nem vállalnak szereplést a Hír TV műsoraiban” – közölte lapunkkal a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Úgy tűnik, nemcsak Rogán Antal, hanem az általa vezetett, kormányzati kommunikációért felelős kabinetiroda sincs tisztában a valósággal, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is adott már idén interjút a Magyar Nemzetnek.

Nem véletlen, hogy Rogán Antal hallgat a botrányos letelepedésikötvény-programról, amely busás hasznot hoz a kormánypárt által kivételes helyzetbe hozott offshore cégeknek. A letelepedésikötvény-konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolhatnak, cserébe pedig letelepedési engedélyt kapnak. Csak az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kijelölt vállalkozások forgalmazhatják a kötvényt. A társaságok ügyfelenként 24-28 millió forintot zsebelnek be, amely szokatlanul magas haszonnak számít a kötvénypiacon. Eddig 3975 kötvényt adtak el, családtagokkal együtt több mint 10 000-en szereztek letelepedési jogosultságot Magyarországon. A kormánypártok által favorizált közvetítőcégek tehát mesés, közel 110 milliárd forintos bevételhez jutottak, amelyből 35 milliárd forint közpénznek tekinthető. Jelenleg öt vállalkozásnak van forgalmazási engedélye, ezek között egy magyar kft. található, a többi céget a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán és Cipruson jegyezték be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.