Tíz nap alatt 6,5 milliárddal gazdagodott Mészáros Lőrinc

Jelentősen felértékelődtek a részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei vállalatok.

Jandó Zoltán
2017. 06. 08. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen felértékelődtek a részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei vállalatok, az Opimus Nyrt. és a Konzum Nyrt., amióta kiderült, hogy utóbbi társaság részesedést szerzett az MKB bankban. A két vállalat részvényei már az elmúlt hónapokban is jelentősen drágultak, az előző néhány napban azonban egyenesen kilőttek, és jellemzően csak a napon belüli 15, illetve 20 százalékos felső kereskedési limit korlátozta árfolyamuk emelkedését. A szárnyalás valójában már a június 1-jei MKB-bejelentés előtt megindult: május 29-e óta az Opimus kurzusa 133, a Konzumé 215 százalékkal ugrott meg. A folyamat várhatóan a következő napokban is folytatódik, hiszen a két papírral tulajdonképpen tőzsdenyitás óta nem kereskednek, mivel a tulajdonosok a jelenlegi árfolyamért nem kívánják eladni részvényeiket, a potenciális vevők pedig a felső limit miatt ma többet nem ajánlhatnak érte.

A rali nagy nyertese természetesen Mészáros Lőrinc, aki néhány nap alatt csak ebben a két cégben meglévő tulajdonhányadán milliárdokat nyert. Az Opimusban meglévő szűk 17 százalékos részvénycsomagja 3,4 milliárddal, 19,6 százalékos Konzum-pakettje pedig 2 milliárddal ér többet, mint tíz nappal ezelőtt. A felcsúti polgármester vagyona így május vége óta durván 3,5 milliárd forinttal hízott.

Amiatt egyébként, hogy a felcsúti polgármester cégeinek papírjai iránt már az MKB-ügylet nyilvánosságra kerülése előtt is megugrott az érdeklődés, akár eljárás is indulhat. A Hvg.hu írt róla, hogy a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint a piaci mozgásokból úgy tűnik, mintha „egyes piaci szereplők már a június 1-jei bejelentést megelőzően, de ennek az információnak a birtokában elkezdtek volna kereskedni pont úgy, mint amilyen hatást a hír – valóban – ki is váltott”. A szervezet emiatt beadványban javasolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank a piac biztonsága, valamint az esetleges jogsértések hatékony felderítése és szankcionálása érdekében haladéktalanul indítson piacfelügyeleti eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.