Zsíros megbízás Tiborcz István egykori cégének

Jelentős megbízást nyert el az Elios Zrt. a MÁV-tól.

Hava Nikita
2017. 09. 04. 3:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős megbízást nyert el Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak egykori cége, az Elios Zrt. a MÁV-tól. A társaság összesen 17 vasútállomáson cserélheti le a kültéri és beltéri világítótesteket modern, ledes fényforrásokra. A vasúttársasággal két szerződést írtak alá, az egyik a nyugat-magyarországi, a másik a kelet-magyarországi régió néhány vasútállomására vonatkozik; a két megbízási díj összesen 1,4 milliárd forint értékű – derült ki a lapunk által megismert közbeszerzési adatokból.

Összesen 11 vasútállomás világításának korszerűsítését végezheti el a cég a keleti régióban. Ezek közül a dunakeszi, az egri és a kőbánya–kispesti a legjelentősebb; a munkák összértéke 544 millió forint. Rögtön négy alvállalkozót is felfogadott az Elios a beruházás kivitelezéséhez, ők végzik a feladat nagyobb részét; az adatok szerint a munkák 54 százalékából részesülnek. Az Elios az ország keleti felén hat állomás világítását korszerűsíti, Almásfüzitőn, Balatonfüreden, Dombóváron, Kaposváron, Nagykanizsán és Pécsett. Ezek a beruházások 865 millió forintot tesznek ki, de itt sem egyedül fog dolgozni a cég, az említett helyeken a munka 46 százalékát végzik alvállalkozók.

Hozzá kell tenni, hogy a ledes lámpák áramfogyasztás szempontjából takarékosabbak, az Elios már több városban korszerűsítette a közvilágítást, ám a végeredmény nem mindig nyerte el a helyiek tetszését. A cég Pécsett sem ismeretlen, tavaly végezték el a város közvilágításának ledesítését, de az annyira nem tetszett a polgároknak, hogy a pécsi közvilágítással kapcsolatos hibák bejelentésére külön weboldalt hoztak létre, mert sok helyi szerint éjszaka nem lehetett látni a kereszteződésekben. Országszerte akadtak problémák az Elios-féle korszerűsítéssel, így Dunaújvárosban, Zalaegerszegen, Cegléden és az óbudai lakótelepeken is.

Az általunk megismert adatokból nem derül ki, hogy pontosan hány lámpa cseréjéről van szó. Viszont korábban a Direkt36 írta meg, hogy az Elios városonként bizonyos közbeszerzéseken nem egységes áron dolgozott, például Szolnoknak minden lámpa többe került, mint például Vácnak. Az Elios Zrt. két tulajdonosa a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solutions Kft.; utóbbin keresztül a miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonos volt az Eliosban 2015-ig. Akkoriban a cég rengeteg közbeszerzést nyert, és sok európai uniós forráshoz jutott. Négy pályázatot gyanúsnak talált a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF), a botrány miatt a miniszterelnök veje végül eladta a tulajdonrészét a West Hungária Baunak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.