Hamarosan lebontják a gumigyárat

A sportrendezvénnyel kapcsolatban tízmilliárdos kiadással számol a kormány a jövő évi büdzsében.

Hava Nikita
2017. 10. 12. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan elkezdődnek az előkészületek a 2019. évi Európai Makkabi Játékok helyszíneként szolgáló Kerepesi úti Sportparkon – erre utal az uniós közbeszerzési értesítőben tegnap megjelent eredményről szóló hirdetmény. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) bontási munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárásán a Laterex Építő Zrt. és a Transport-Beton Kft. konzorciuma nyert – igaz, más nem is indult a közbeszerzési eljáráson. A bontás nettó 2,1 milliárd forintja mellett a játékokkal kapcsolatban felvetődő költségnek nevezhető az a félmilliárd, amelyből az állam megvette a Kerepesi úti Főtaxi-székházat és a volt gumigyár épületeit, amelyeket legutóbb a Michelin használt.

A bontásról szóló szerződést október 2-án írták alá a felek. A két cégnek sietnie kell, mert hét hónapjuk lesz arra, hogy a több mint 10 hektáros területen található 52 épületet és épületegyüttes elbontsa, és a törmeléket a környezetvédelmi szabályoknak megfelelően elszállítsa és elhelyezze. A Magyar Építész Kamara honlapján található mérési dokumentáció szerint a területen több helyen azbesztet találtak. Egyébként a közbeszerzésben be is terveztek kárenyhítésre 308 millió forintot.

A Laterex Zrt. nem ismeretlen az építőipari vállalatok között, az elmúlt években milliárdos árbevételt ért el. A társaság Gerencsér László érdekeltségébe tartozik. Ő korábban a milliárdos adósságot felhalmozó Hérosz Zrt. egyik tulajdonosa volt. A Hérosz az elsők között volt a köz- és magánszféra együttműködésével (PPP-konstrukcióban) megvalósuló beruházások megvalósításában, így a Budapesti Műszaki Egyetem Q1-es tömbjének építésében, de a nevéhez fűződik a Városligeti Műjégpálya 4,7 milliárdos és a kaposvári Pólus Kórház több mint 12 milliárdos felújítása is. Később a cég több száz alvállalkozóját nem tudta kifizetni, ezért többen csődbe mentek. A kétmilliárd forintos összegért a játékok tervezett helyszínén a hasznosításra alkalmas épületek elbontása mellett egy darabon fel kell szedni a vasúti pályát is.

Az idei költségvetés egyébként eredetileg 300 millió forintos előirányzatot tartalmaz a „zsidó olimpiának” is nevezett játékokkal összefüggésben, a jövő évi büdzsében viszont már 10 milliárdos kiadással számol a kormány. Egy tavaly év végi kormányhatározattal viszont felborították az idei terveket, hiszen 2016-ra 500 millió forintos kiadásról rendelkezett a kormány, 2,5 milliárd forinttal pedig a 2017-es, idei büdzsét terhelték meg. A zsidó sportolók kontinensversenyének rendezési jogát 2015 novemberében nyerte el Magyarország. A magyar izraelita sportszövetségek, így a Maccabi VAC Hungary és az MTK Budapest, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Európai Makkabi Szövetség (EMC) által szervezett játékokra a rendezők 2500-3000 sportolót várnak huszonhárom sportágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.