Hétfőn tüntetnek a kéményseprők a törvénymódosítás miatt

Borítékolhatóak a tragédiák, állítják, ha jövő héten újra elfogadják a kötelező kéményseprés eltörlését.

Illés József
2017. 10. 26. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Súlyos hibát követett el a törvényalkotási bizottság azzal, hogy átengedte a kéményseprési törvény módosítási javaslatát. Ezzel a döntéssel ugyanis számos magyar család sorsa megpecsételődött. A rendszeres és kötelező kéményellenőrzések elmaradása jelentős mértékben növeli majd a fűtőberendezések és füstelvezetők hibás működéséből eredő katasztrófák halálos áldozatainak a számát – így kommentálta lapunknak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke az Országgyűlés bizottságának mai döntését

A parlament által eredetileg múlt kedden jóváhagyott jogszabály-változtatás szerint a jövőben

megszűnik a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzése, az ilyen vizsgálatokat önkéntes alapon kell majd megrendelniük a tulajdonosoknak.

Ez a változás a szakma és az ellenzéki pártok szerint hatalmas mértékben növeli a fűtési balesetek, köztük a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek kockázatát. Erre hivatkozva küldte vissza megfontolásra Áder János köztársasági elnök is a törvényjavaslatot a jogalkotóknak, még múlt pénteken. A bizottság azonban figyelmen kívül hagyta a köztársasági elnök, a szakmai szervezetek és az ellenzék egybehangzó kifogásait, így várhatóan a parlament kormánypárti képviselői a jövő héten ismét megszavazzák az új rendelkezést.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: azért borítékolható a tragédiák elszaporodása, mert

a családoknak csak 4-5 százaléka kérvényezi önként a fűtési rendszere ellenőrzését.

Ám a kérelmezők 85 százaléka sem elővigyázatosságból, hanem valamilyen üzemzavar miatt hívja ki a kéményseprőket.

Vámos Csaba megerősítette: szervezetük jövő hétfőre demonstrációt szervez a parlament elé, hogy ismételten felhívja a lakosság és a parlamenti képviselők figyelmét az új szabály bevezetésével járó veszélyekre és felszólítsa jogalkotókat a törvény-módosítás visszavonására.

– Ez a változtatás tönkreteszi a szakmát is, így több száz kéményseprő kerülhet az utcára –

tette hozzá Vámos Csaba. Szerinte az ágazat ellen már évek óta hadjáratot folytat a kormányzat. Ennek első lépése a kötelező ellenőrzések számának megfelezése volt, majd az ágazat államosítása következett, most pedig a rendszeres kéményellenőrzési szolgáltatás felszámolása történik.

– Az új jogszabály elfogadása azért sürgős a kormányzatnak, mert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idén sem tudja elvégezni a lakossági füstelvezetők erre az évre esedékes vizsgálatát – állítja a szakember. Úgy látja, a bankok és a biztosítók is felfigyelnek majd a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések kockázatának erős növekedésére, ezért várhatóan növelik majd az élet- és lakásbiztosítások tarifáit. 

A döntés kapcsán a főváros és a tulajdonában lévő FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. bejelentette: a biztonsági szint fenntartása érdekében

Budapesten a továbbiakban is sormunka jelleggel minden ingatlant felkeresnek a kéményseprők az ellenőrzés elvégzése érdekében.

– A főváros nem enged a budapestiek élet- és vagyonvédelméből, így egyetlen fővárosi háztartás sem marad kéményellenőrzés nélkül – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.