Távol-keleti vendégmunkások oldhatják meg a munkaerőhiányt az építőiparban

Akár 3-5 éven belül reális opció lehet kínai, vietnámi, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése.

MN
2017. 10. 19. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár három-öt éven belül reális opció lehet kínai, vietnámi, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése, hogy megoldják a magyarországi építőipari cégek munkaerőhiányát – mondja Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója a csütörtöki Világgazdaságban.

Hozzátette: Nyugat-Európa munkaerőpiaci problémáira Kelet-Európa volt a válasz, a képzett ukrán szakmunkások már Nyugaton dolgoznak, onnan nem lehet megoldani a magyarországi munkaerőhiányt.

Scheer Sándor szerint már húsz-harmincezer ember hiányzik az építőiparból, egyebek között azért, mert hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet. A pluszpénzek nem jutnak el az alsó szintekig, nagy részük eltűnik a kkv-szektorban, ahol az alkalmazottak kilencven százaléka továbbra is minimálbéres, és a cégek nem költenek fejlesztésre.

Az óriáscég vezére szerint súlyos gondot okoz a középvállalkozói réteg mohósága. Hiába fizetik ki a generálkivitelezők az alvállalkozók által diktált díjakat, a háromezer forintos óradíjon leszámlázott szakmunkát, a szakmunkások a legtöbb cégnél továbbra sincsenek megfizetve, ezért szerződnek külföldre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.