Idén is emelkedik az építőipari munka ára

2019. 03. 08. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elküldte az idei minimális építőipari rezsidíjra szóló ajánlását az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szakértőinek javaslata alapján az összeg a tavalyihoz viszonyítva több mint tíz százalékkal, 3730 forintra emelkedne. – Az építőipari rezsióradíj magában foglalja mindazokat a költségelemeket, amelyek legalább szükségesek egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez, és tartalmazza az adójogszabályok által minimálisan elvárt, kétszázalékos, árbevétellel arányos eredményt is – mutatott rá lapunkhoz eljuttatott közleményé­ben az ÉVOSZ.

Mint írták, az idei legkisebb rezsióradíj változását meghatározó módon indokolja az elvárt bérminimum emelkedése, továbbá a csoportos személyszállítás költségnövekedése, a munkahelyi irányítás költsége, a szállás- és biztosítási díjak emelkedése. A minimális díjat azért határozzák meg 2013 óta, mert az ajánlattevő cégek sokszor kirívóan alacsony áron pályáztak egy-egy munkára.

Korábban semmilyen jogszabály nem határozta meg pontosan az irreálisan alacsony ár fogalmát, amely az egyik fő kiváltó oka az építőipari lánctartozásnak és feketemunkának. A lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről megjelent 2013-as kormányrendelet ugyanakkor szabályozza a közbeszerzési eljárások során az aránytalanul alacsony ár ajánlatkérői vizsgálatát is. Ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb az adott évre megállapított legkisebb díjnál, akkor az ajánlat aránytalanul alacsonynak minősül.

Koji László, az ágazati szakszövetség elnöke lapunknak nemrég arról beszélt, hogy az építőipari cégek vállalási díjaikban további, jóllehet a 2018-asnál kisebb mértékű áremelésre készülnek ebben az évben. Koji László úgy fogalmazott, várakozá­saik szerint a piac 5–8 százalékos emelést fog elfogadni az építési-szerelési munkáknál. Mivel azonban a munkadíjak csak a teljes bekerülési költségnek mintegy harmadát, a munka jellegétől, a létesítmény típusától függően 30-35 százalékát teszik ki, ennél nagyobb mértékű drágulás valószínűsíthető egy-egy létesítmény teljes kivitelezési árában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.