Dübörög a fesztiválszezon

Berobbant a 2019-es fesztiválszezon, a nemzetközi hírű nyári programsorozat már-már hagyományosan idén is Orfűről indult, a soproni VOLT Fesztivál pedig holnapig tart.

Nagy Kristóf
2019. 06. 28. 7:34
null
Csodálatos környezetben, családias közegben szórakozhattak az első nagyrendezvény vendégei Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berobbant a 2019-es fesztiválszezon, a nemzetközi hírű nyári programsorozat már-már hagyományosan idén is Orfűről indult. A 12. Fishing on Orfű fesztivál az elmúlt évekhez képest nem hozott túl sok újdonságot, ám ezt a rendezvényt nem is a nagy fesztiválokon évről évre bedobott formabontó újításokért, hanem leginkább a csalá­dias hangulat és a megszokott környezet miatt látogatja a törzsközönség. A Fishinget választók túlnyomó részénél évek óta már-már kötelező úti célnak számít az orfűi tó partjától a Mecsekig elterülő fesztiválhelyszín, ahol a szervezők a hagyományos könnyűzenei koncertek mellett minden korosztálynak kínálnak programokat.

Azok, akik négy napra leköltöznek a fesztiválra, az esti koncertek mellett napközben társasjátékozhatnak, bort kóstolhatnak, vagy akár általános egészségi állapotukról is képet kaphatnak különféle kitelepült szűrővizsgálatokon. Tágabb értelemben az egész térség része a fesztiválnak, mivel az orfűi tó, a település strandjai nyitottak a kikapcsolódók számára, de a különjeggyel látogatható külön programok is lehetőséget teremtenek a térség falvainak felfedezésére, beleértve akár a helyi borokat bemutató túrát vagy a magyarhertelendi sörfőzde bejárását.

Csodálatos környezetben, családias közegben szórakozhattak az első nagyrendezvény vendégei
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A nagy fesztiválokhoz képest az árak is kimondottan barátságosak voltak Orfűn: egy korsó sör 600-800, egy liter fröccs 1200-1500, egy feles pálinka 1000 forintért is beszerezhető volt, ami nagyjából megegyezik a budapesti, belvárosi árszínvonallal. A fizetést sem bonyolították túl a szervezők: míg sok hasonló rendezvényen már speciális fesztiválkártyával lehet fizetni, addig a Fishingen készpénzzel és bankkártyával. A számos pultnak, street-food kocsinak és a korlátozott létszámnak köszönhetően pedig nem kellett órákig sorban állni italért vagy ételért, s általában szabad ülőhely is jutott. Míg a legtöbb magyarországi fesztiválon az embernek valahol joggal támad olyan érzése, hogy leginkább minél több pénzt akarnak megkeresni rajta, addig a Fishing ezalól egyértelmű kivétel.

Élelmesnek kell lennie tehát annak, aki jövőre el szeretne látogatni, mivel a fesztiválbérletek korlátozott száma, illetve a rendezvény népszerűsége miatt a jegyek már jóval a kapunyitás előtt elfogynak, az idén minden korábbinál hamarabb lett telt házas a rendezvény. Szállást pedig gyakorlatilag lehetetlen találni: a környék panzióit, vendégházait a legtöbben már most lefoglalták a jövő évre is.

A fesztivál helyszínén, a Panoráma kempingben viszont annak több pontján van lehetőség a sátrazásra, a különböző típusú sátorjegyek pedig garantálják, hogy mindenkinek jusson hely. A szervezők odafigyeltek arra is, hogy elegendő mosdó és tusoló legyen elérhető a rendezvény alatt, és azokat rendszeresen takarítsák. Sok kritika érte ugyanakkor a fesztivált, amiért nem szenteltek különösebb figyelmet az eldobható műanyagok visszaszorításának, és nem volt kiemelten hangsúlyos a környezetvédelem, viszont a fesztiválozók maguktól is odafigyeltek ezekre a szempontokra.

Bár a nagy felhőszakadásokkal tűzdelt, trópusi időjárás nem a legkedvezőbb egy fesztiválnak, ez sem a fellépőket, sem a résztvevőket nem tántorította el. A Fishing on Orfű több mint egy évtizedes története alatt kialakult az a szellem, amely egyedivé teszi az orfűi összejövetel hangulatát, s a klasszikus, nagy fesztiváloktól eltérően inkább közösségi kikapcsolódássá változtatja minden korosztálynak élhető módon.

Holnapig tart a VOLT

Megnyitotta kapuit kedden a 27. Telekom VOLT Fesztivál. Az új helyszínen – a korábbi szomszédságában – megrendezett fesztiválon öt nap alatt mintegy kétszáz program várja a látogatókat. A szombaton záruló eseményre utazóknak a MÁV-Start és a GYSEV egyaránt kedvezményt nyújt. Emellett kombinált, a soproni helyi buszjáratok korlátlan használatát is biztosító jegyek is kaphatók a vonattal utazó diákoknak. A kombinált jegy a két vasúttársaság Budapest és Sopron között közlekedő járatain egy útra vagy menettérti utazásra használható fel. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.