Ne féljünk elszakadni a megszokottól!

Sokan ódzkodnak a már évek óta bejáratott ügyintézés, a megszokott módszerek, a problémamentes csatornák megváltoztatásától, pedig időnként érdemes új vizekre evezni. A jól bejáratott bankszámlákkal is ez a helyzet, egy újabb termék ugyanis akár jelentős költségmegtakarítást hozhat.

Horváth Éva
2019. 06. 24. 11:36
null
Tizedével emelkedett az átlagbér Magyarországon Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akármilyen kényelmesek is vagyunk, alapvetően két-három évente érdemes górcső alá venni a bankszámlánkat és összehasonlítani a piacon elérhető ajánlatokat. Könnyen lehet, hogy találunk olyat, amely a jelenleg meglévőnél jobban passzol aktuális bankolási szokásainkhoz. Hogy jól választhassunk, első körben azt kell megnéznünk, mire használjuk a bankszámlát, hiszen a költségek eszerint alakulnak.

Fontos, hogy mekkora összegű jóváírás érkezik a számlára havonta, hányszor használjuk egy hónapban a bankkártyánkat, milyen gyakran veszünk fel készpénzt ATM-ből és harminc nap alatt mennyi csoportos beszedési megbízás, állandó átutalási megbízás érinti a számlát. Mindezek mellett az sem elhanyagolható szempont – sorolja a Magyar Nemzet kérdésére Fülöp Norbert, a Bankmonitor.hu pénzügyi elemzője –, hogy van-e olyan lakáshitelünk, aminél a kamatkedvezmény feltétele a banknál vezetett számla.

Lehetőség van az egyszerűsített bankváltásra is, amelyet az új számla megnyitásakor lehet kezdeményezni a kiválasztott hitelintézet bármelyik fiók­jában. Itt kapunk egy Számlaváltási meghatalmazás nevű nyomtatványt, amivel meghatalmazzuk az új számlavezető bankot az ügy intézésével. Kérhetjük, hogy a procedúra végén a régi számlánkat szüntessék meg. Lehetőség van arra is, hogy a régi bankunk adja át a meglévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokat is. Az új bank pedig beállítja mindegyiket a számlánkon. Értesítik a közműszolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresni mindegyiket.

Végül a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, és kérésre megszünteti a már feleslegessé vált számlát. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel-tartozás, de az is probléma, ha a számlát hagyatéki eljárásba vonták be, esetleg részben vagy egészben zárolt. A bankváltásnak nincs díja, de a régi bankszámla megszüntetésének többféle költsége is lehet: a számlavezetési díj, illetve a számlán maradt összeg átutalásának díja.

A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora szerint az ingyenes után következő öt legkedvezőbb díjú számla átlagos költsége két év alatt mintegy tízezer forint. Ez feltételez két, hozzávetőleg harmincezer forintnyi és két állandó átutalási megbízást negyvenezer forint értékben, továbbá harminc bankkártyás fizetést 75 ezer forint erejéig, valamint százezer forint egyszeri kivételét saját bankos automatából. Mindezekhez a képzeletbeli ügyfél azonban nem kért SMS-értesítéseket. Ha ezt a csomagot az öt, Magyarországon elérhető legdrágább számlán használjuk, az két év alatt 81 ezer forinttal drágább – mutatott rá Fülöp Norbert.

Számít, havonta hány alkalommal veszünk fel készpénzt, és hogy melyik pénzintézet automatájából
Fotó: Bach Máté

A piacon jelenleg egyetlen olyan bankszámla van – a CIB ECO –, amely két évig teljes ingyenességet biztosít, de ez is csak akkor, ha a Bankmonitoron keresztül igénylik. Az ingyenesség azonban ebben az esetben is feltételekhez kötött: havonta legalább százezer forint jóváírásnak kell érkeznie a számlára, és a számlamozgási tételek csak mobilneten követhetők. Az ingyenesség nem vonatkozik a postai vagy a banki készpénzfelvételre, egy-egy ilyen akció minimum 1266 forint költséggel jár.

Van azonban olyan helyzet, amikor nem könnyű bankszámlát váltani akkor sem, ha egyébként lenne olcsóbb megoldás a piacon – figyelmeztet a Bankmonitor.hu pénzügyi elemzője. Lakáshitelnél például, ha nem a hitelt nyújtó banknál nyit számlát az igénylő, többnyire még az induló díjkedvezményeket (értékbecslés díja, közjegyzői díj) sem kapja meg, ami akár százezer forint is lehet, és még a kamatkedvezménytől is elesik. Tudható már az is, hogy a babaváró hitel esetében egyes bankoknál feltétel lesz a számlanyitás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.