Még kísértik az építőipar dolgozóit a 2008-as válság nehézségei

Várhatóan újabb nagyvállalatok csatlakoznak a külföldön dolgozó magyar szakemberek hazacsábítását célzó börzékhez. A világhálós kampánnyal kiegészülő rendezvénysorozat a tervek szerint ősszel Hollandiában, majd a jövő év elején Nagy-Britanniában folytatódna. A szervező építőipari szakszövetség azt szeretné, hogy a soron következő börzéken a hazatérésen gondolkozó magyar szakemberek első kézből kaphassanak tájékoztatást az itthoni otthonteremtési, családtámogatási lehetőségekről is.

2019. 07. 08. 9:31
null
Kevés információ jut el az idegenbe szakadt honfitársainkhoz a hazai helyzetről, a bizalom élénkülését segítené a szakszövetség Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hága, London, majd ismét München lesz az Építőipari hazahívó börze újabb állomása – értesült lapunk. Az első alkalmat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezésére hét hazai nagyvállalat részvételével, június elején Bajorország fővárosában, Münchenben rendezték meg. Ennek sikerén felbuzdulva, úgy tudjuk, számos újabb vállalkozás érdeklődik a rendezvénysorozat iránt, így nem kizárt, hogy legközelebb már tucatnyi hazai cég ajánlatával ismerkedhetnek meg a külföldön munkát vállaló magyar építőipari szakemberek. A tervek szerint októberben a holland fővárosban tartanának rendezvényt, majd jövő év februárjában Nagy-Britannia fővárosa, 2020 májusában pedig újból München lesz a célpont.

– Az első, bajorországi rendezvény egyik legfontosabb tapasztalata az volt, hogy a kint dolgozó honfitársainknak nagyon kevés információjuk van a hazai építőipari helyzetről. Azt is érzékeltük, hogy a 2008 utáni nehézségek, anomáliák sokakba milyen mélyen beleégtek. Azok, akik a válság évei­ben küszködtek, elveszítették a munkájukat, nagyon nehezen bíznak újra – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Koji László, az ÉVOSZ elnöke, hozzátéve, hogy 2007 és 2013 között mintegy nyolcvanezer embert bocsátottak el az építőipari cégek, közülük pedig becslések szerint harmincezren külföldön találták meg számításukat.

– München fontos állomás volt, mert bebizonyosodott, hogy komoly érdeklődés van az itthoni lehetőségek iránt. A rendezvény óta is sokan keresik meg az ott bemutatkozó magyar cégeket – emelte ki Koji László. A szakszövetség elnöke jelezte, a börze óta folynak tárgyalások a cégek és egyes Bajorországban dolgozó magyar szakemberek között. Az itthoni vállalatok abban bíznak, hogy meg tudnak szólítani közülük néhányat, és versenyképes ajánlatot tudnak tenni eléjük. Koji László szerint azonban hosszabb folyamat lesz, amíg nagyobb számban haza lehet csábítani a szakembereket, éppen ezért kezdtek már most neki a folytatás tervezésének. – Maguk a börzék csak egy elemét jelentik az idén tavasszal útjára bocsátott kezdeményezésnek.

Kevés információ jut el az idegenbe szakadt honfitársainkhoz a hazai helyzetről, a bizalom élénkülését segítené a szakszövetség
Fotó: Mirkó István

A külföldi nagyvárosokban tartott rendezvények mellett a részt vevő cégekkel kampányt folytatunk a világhálón, különböző közösségi oldalakon, ahol célzott hirdetésekkel, kreatív anyagokkal próbáljuk elérni a kinti szakembereket. Egyre élénkebb az interakció, mivel sokan keresnek meg minket kérdéseikkel – fejtette ki Koji László.

Az ÉVOSZ elnöke arról is beszélt, azt szeretnék, ha a következő rendezvényeken egy-egy kormányzati szereplő is előadást tartana, bemutatva a magyarországi család- és otthonteremtési támogatásokat. – Úgy látjuk, a most kibővülő otthonteremtési lehetőségek, a családvédelmi akcióterv elindulása a kinti fiatalabb generáció érdeklődését is felkeltette. A magyar vállalkozások ajánlatainak is erős hátteret adna, ha a hazatérésen gondolkozó családos vagy családalapítás előtt álló mérnökök és szakmunkások első kézből kapnának tájékoztatást az itthoni családtámogatási, otthonteremtési lehetőségekről – mutatott rá Koji László.

Inspiráló példák fiataloknak

A kezelhetetlenné váló szakemberhiány és az egyre csökkenő számban építőipari szakmát választó fiatalok miatt ismét kiírta a Mesterek Mestere díjra szóló pályázatát a Mapei Kft. A cég ötödik alkalommal meghirdetett pályázatának célja, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó szakembereket és növelje az építőipari szakmák presztízsét, társadalmi elfogadottságát. – A díjat életre hívó problémák évről évre aktuá­lisabbak. Ebbe nem nyugodhatunk bele, ezért a díj egyik célja, hogy inspiráló példákat mutasson a fiatalok számára – mondta Markovich Béla, a cég ügyvezetője. A független szakmai zsűri által kiválasztott győztes pályázó több mint egymillió forint értékű díjazásban részesül és viselheti a Magyarország Mesterek Mestere 2019 címet, de közönségdíjast is választanak. A pályázatra önálló burkolóként vagy legfeljebb háromfős kivitelezői csapat tagjaként dolgozó, aktív kőműves és burkoló szakemberek jelentkezhetnek referenciáikat bemutató fotók megküldésével. A pályázat benyújtási határideje november 3. A díjakat a 2020 februárjában megrendezendő országos szakember-találkozón adják át.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.