időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Olajcégek százmilliókkal lobbiztak Brüsszelben

Magyar Nemzet
2019.10.25. 16:00

Az öt legnagyobb olaj- és gázipari vállalat, illetve az azokat képviselő szervezetek több mint 250 millió eurót (azaz nagyjából 82 milliárd forintot) költöttek az európai uniós döntéshozatal befolyásolására 2010 óta – ismertette az EUObserver brüsszeli hírportál. A civil szervezetek által összeállított dokumentumban arról számoltak be, hogy a British Petrol, a Chevron, az ExxonMobil, a Shell és a Total képviselői legalább 327 magas szintű találkozón vettek részt az Európai Bizottság munkatársaival a jelenlegi, Jean-Claude Juncker elnök vezette testület mandátumának 2014-es kezdete óta.

A csak tavaly 74 milliárd euró nyereséget elkönyvelő öt vállalatnak és az azokat képviselő cégeknek mintegy kétszáz embere dolgozik a brüsszeli döntéshozatal befolyásolásán. A lobbitevékenységre fordított összegek tetőpontja 2014 volt, amikor az EU megállapodott a 2030-as éghajlatvédelmi célkitűzéseiről.

Az érintett cégek a távirati iroda szerint hangsúlyozták, hogy nem történt törvénytelenség, nincs szó összeférhetetlenségről. A Shell határozottan elutasította a jelentés állításait és közölte, hogy teljes mértékben támogatja a párizsi klímaegyezményt. Az Euró­pai Bizottság egyik szóvivője hasznosnak nevezte, ha politikusok és különböző tisztségviselők időnként külső szereplőkkel is találkoznak, és kiemelte, hogy számos egyeztetésnek a megújuló energiaforrások és a gazdaság szén-dioxid-semlegessé tétele volt a fő témája.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.