Optimisták a cégvezetők

Magyar Nemzet
2019. 11. 06. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt nemzetközi politikai feszültség ellenére a vállalatvezetők több mint fele (54 százaléka) rövid és középtávon is a világgazdaság bővülésével számol, és valószínűtlennek tartják, hogy a közeljövőben bekövetkezik egy 2008-ashoz hasonló horderejű válság.

A cégvezetők 46 százaléka ugyanakkor hosszabb távon aggasztó jeleket is lát, s arra készül, hogy legkésőbb 2022-ig visszaesik a gazdasági növekedés – állapítja meg a 45 országban több mint 2900 döntéshozó megkérdezésével összeállított EY tőkebizalmi felmérés. Különösen a német vállalatvezetők pesszimisták, mintegy nyolcvan százalékuk már rövidebb távon is visszaesést vár.

Amennyiben ez bekövetkezik, az Magyarország gazdaságára is komoly hatással lehet, hiszen többek között az autóiparban, de a szolgáltató szektorban – az információ- és telekommunikációban, a kereskedelemben és az energiaellátásban – is erős a függésünk a német gazdaságtól. A megkérdezettek körében a legoptimistábbnak az Egyesült Államok cégvezetői bizonyultak, mivel az ország válaszadóinak 78 százaléka nem számít recesszióra.

A cégvezetők szerint a jelenleg még kedvező üzleti környezet ösztönzi a társaságok felvásárlási és összeolvadási tevékenységét. Ennek megfelelően a globális vállalatok 52 százaléka tervez akvizíciókat a következő évben.

A legvonzóbb befektetési célpont az Egyesült Államok. A brexittel kapcsolatos bizonytalanság ellenére az Egyesült Királyság áll a második helyen, megelőzve a harmadik Németországot, a negyedik Kínát és az ötödik Kanadát. A feltörekvő cégek felvásárlásával pedig meg lehet szerezni a megfelelő technológiát és a szakértelmet is – vélekedik Vaszari Péter, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatásokért felelős vezetője.

– A munkaerőpiaci helyzet amúgy is világszerte kihívások elé állítja a cégeket, itthon például sok esetben az IT-területeken a tehetségek hiá­nya az egyik legfőbb gátja a vállalatok növekedésének.

A válaszadók 63 százaléka tervezi, hogy befektetéseinek legalább negyedét digitalizációs fejlesztésekre fordítja, míg a vezetők 56 százaléka felvásárlásokon, közös vállalaton vagy külső kockázatitőke-alapokon keresztül fektetne be technológiai újításokba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.