Roham az ünnepi halakért

Ezúttal sem lesz hiány magyar halból karácsony előtt a hazai piacon, ahol az árak a vásárlóknak kedveznek majd, akiket térképes alkalmazással is segítenek a termelők.

2019. 12. 13. 11:33
null
A háziasszonyok kiváló minőségű magyar alapanyaggal tervezhetik a karácsonyi menüt Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elmúlt évek fogyasztásösztönző akcióinak köszönhetően egyre nő az édesvízi halak iránti kereslet a magyar piacon, a legnagyobb mennyiség azonban még mindig karácsony tájékán fogy az értékes alapanyagból. Az igazi roham pedig a következő napokban indul el. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) tájékoztatása szerint az év végén fogy el a teljes hazai halfogyasztás körülbelül 30-35 százaléka. A szervezet tapasztalatai szerint évről évre egyre több édesvízi hal kerül a magyar családok asztalára. Míg a kilencvenes években az egy főre jutó fogyasztás csak két kilogramm volt évente, ez a mennyiség jelenleg már eléri a 6,7 kilogrammot. Bár a változás tényleg szembetűnő, de még így is nagy elmaradásban vagyunk az Európai Unió átlagától, ami évi 25 kilogrammot jelent egy főre vetítve.

Karácsonyra a legtöbben még mindig a pontyot keresik, ebből adják el a teljes mennyiség 65-75 százalékát az árusok. Az elmúlt években a kínálattal együtt a kereslet is színesedik. Sokan választják az ünnepekre a hazai szürke, illetve afrikai harcsát, emellett népszerűek az apróhalak, mint a kárász vagy keszeg, illetve a busa és az amur. Az év közben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is ilyenkor kerül a pultokba.

A vásárlói igények ugyanakkor megváltoztak. Míg néhány évtizede a legtöbben élő halat vittek haza az ünnepekre, a mai háziasszonyok többsége inkább a feldolgozott termékeket keresi. A halgazdaságok igyekeznek ezt az igényt kielégíteni, így tisztított, szeletelt és filé formában is hozzájuthatnak az értékes alapanyaghoz a vásárlók.

A karácsonyi halvásárlást az idén a Ma-Hal egy interaktív térkép létrehozásával is segíti, hogy a fogyasztók könnyen megtalálják a legközelebbi termelői pontokat. A Ma-Hal tagszervezetei több mint ötven településen közel nyolcvan halárusító ponton kínálják a friss édesvízi halakat karácsony előtt.

A háziasszonyok kiváló minőségű magyar alapanyaggal tervezhetik a karácsonyi menüt
Fotó: Kurucz Árpád

A felhozatallal az idén sem lesz probléma, a halak minősége az előző évekhez hasonlóan ebben a szezonban is kiváló. Bár a tavaszi szárazság igencsak megviselte a hazai tógazdaságokat, az augusztusi forróság ellenére jelentősebb halpusztulás nem volt. Ahogyan arról Lévai Ferenc, a Ma-Hal szóvivője lapunknak korábban beszámolt, az idén az árak is a vásárlóknak kedveznek majd. Míg az elmúlt évben elsősorban az élénk külpiaci érdeklődés hajtotta felfelé az árakat, az idén nincs ilyen nyomás. Így a fogyasztók is kedvezőbb áron juthatnak hazai halhoz, mint tavaly. A magyar haltermelésben a hagyományos tógazdaságok mellett egyre nagyobb szerepük van az intenzív telepeknek, ahol az időjárás kevésbé befolyásolja az eredményességet. Ezen gazdaságokból egyre több afrikai harcsa kerül ki, az elmúlt években pedig több új halfajtát sikerült bevonni a termelésbe. Ilyen például a magyar szürke harcsa, amit nem ipari körülmények között nevelnek itthon, hanem kisebb tavakban.

Tegnap az agrártárca a halfogyasztást népszerűsítő kampány kapcsán azt jelezte, hogy az elmúlt évek növekedése ellenére a hazai fogyasztás még messze van az európai uniós átlagtól, ezért az a szándék, hogy az egy főre jutó éves átlag megduplázódjon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.