időjárás -2°C Aranka 2023. február 8.
logo

Egyre több pénzt tartanak otthon a magyarok

Magyar Nemzet
2020.01.15. 14:33

Egy esztendő leforgása alatt újabb 8,3 százalékkal gyarapodott a forgalomban lévő készpénzállomány Magyarországon, 2019 utolsó hónapjának végére elérte a 6627 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett statisztikai mérlegéből. A szeptember végi állapot szerint a készpénzállomány mintegy 79 százaléka van a lakosságnál. A korábbi adatok összevetése alapján az látható, hogy 2018 közepe és 2019 közepe között mérséklődött legutóbb az állománynövekedés üteme, majd ezután ismét gyorsuló gyarapodás kezdődött. A várakozásokkal ellentétben a MÁP+ júniusi bevezetése sem gyakorolt olyan mértékű kiszorító hatást a készpénzállományra, amekkorára számítottak.

Kényelmetlenebb, de olcsóbb a bankókkal fizetni
Fotó: Éberling András

A magyarországi háztartások köré­ben jellemző magas készpénztartás egyik fő oka minden bizonnyal a tartósan nagyon alacsony kamatkörnyezet, amely jelenleg mindössze 0,2 százalékos. Miközben minden elektronikus tranzakciókra felszámolják a bankok a 0,03 százalékos tranzakciós illetéket, amely valójában egy továbbhárított teher, és Európában egyedülálló. Ugyancsak a készpénztartás irányába tereli a lakosságot az, hogy sok helyütt még mindig nem lehet kártyával fizetni, ellenben havi két alkalommal, 150 ezer forint erejéig költségmentesen lehet bankjegyet felvenni az ATM-ekből.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.