Egyre több pénzt tartanak otthon a magyarok

Magyar Nemzet
2020. 01. 15. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy esztendő leforgása alatt újabb 8,3 százalékkal gyarapodott a forgalomban lévő készpénzállomány Magyarországon, 2019 utolsó hónapjának végére elérte a 6627 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett statisztikai mérlegéből. A szeptember végi állapot szerint a készpénzállomány mintegy 79 százaléka van a lakosságnál. A korábbi adatok összevetése alapján az látható, hogy 2018 közepe és 2019 közepe között mérséklődött legutóbb az állománynövekedés üteme, majd ezután ismét gyorsuló gyarapodás kezdődött. A várakozásokkal ellentétben a MÁP+ júniusi bevezetése sem gyakorolt olyan mértékű kiszorító hatást a készpénzállományra, amekkorára számítottak.

Kényelmetlenebb, de olcsóbb a bankókkal fizetni
Fotó: Éberling András

A magyarországi háztartások köré­ben jellemző magas készpénztartás egyik fő oka minden bizonnyal a tartósan nagyon alacsony kamatkörnyezet, amely jelenleg mindössze 0,2 százalékos. Miközben minden elektronikus tranzakciókra felszámolják a bankok a 0,03 százalékos tranzakciós illetéket, amely valójában egy továbbhárított teher, és Európában egyedülálló. Ugyancsak a készpénztartás irányába tereli a lakosságot az, hogy sok helyütt még mindig nem lehet kártyával fizetni, ellenben havi két alkalommal, 150 ezer forint erejéig költségmentesen lehet bankjegyet felvenni az ATM-ekből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.