Kezdődhet a Köki felújítása

Kiválasztotta a Kőbánya-Kispest vasútállomás korszerűsítésének tervezőjét a MÁV. Új felüljáró, hidak, liftek tervezése, valamint az állomás épületének a felújítása is szerepel a nemrég közzétett közbeszerzési kiírásban.

2020. 01. 23. 11:31
null
Modern és akadálymentes lesz az új létesítmény
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kőbánya-Kispest vasútállomás – ismertebb nevén Köki – felújításának tervezését az uniós közbeszerzési értesítőben napokban megjelent közlés szerint a Speciálterv Építőmérnöki Kft. végezheti el. A feladat az állomásépület és a gyalogos-felüljáró teljes körű rekonstrukciójának tervezése, ennek érdekében a vasúttársaság a létesítmények átépítésének, a perontetők felújításának, a liftek és mozgólépcsők elhelyezésének megtervezésére kéri fel a győztest. A projekt célja egy modern, igényes – rozsdamentes fém és üveg szerkezetű –, akadálymentes létesítmény megépítése, ahol korszerű utastájékoztató rendszer, fedett peronok és padok várják az utasokat. Az állomáson egy 120-140 méter hosszúságú, a vasúti pálya felett átívelő gyalogos-felüljárót is építenek. A három lépcsőben megújuló állomásnak fogadnia kell az új, emeletes Stadler-vonatokat.

A vasúti létesítményt a MÁV 2013 óta készül felújítani, azonban a terület tisztázatlan tulajdonviszonyai eddig nehezítették a projekt megkezdését. Amikor 1983-ban felépítették a Kökit, elmulasztották az ingatlanviszonyok rendezését: telektulajdonos a MÁV-on kívül például a X. és a XIX. kerület, de a Pilisi Parkerdőgazdaság is. Ennek lehet a következménye, hogy a mostani pályázat már nem az első, amit a vasúttársaság meghirdetett.

Modern és akadálymentes lesz az új létesítmény

Az agglomerációból és a külső kerületekből évente 3,1 milliós utasforgalmat bonyolító intermodális vasútállomás áldatlan állapota ­miatt évek óta időszerű a felújítás és a fejlesztés. A helyi és a távolsági buszok, a felújítás alatt álló 3-as metró, valamint a vasút csomópontjaként szolgáló, illetve az elővárosi és a ferihegyi utasokat is fogadó állomás nemcsak az ingázókat szolgálja ki, hanem a fővárost a déli és keleti országrészekkel (Cegléd, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Záhony, Kecskemét, Szeged, Kelebia) összekötő, jelentős vasútvonalak utasforgalmának lebonyolításában is részt vesz az állomás, amelyen naponta átlagosan 340 személyvonat halad át.

A MÁV tavaly kezdte meg a legforgalmasabb ötven állomás felújítását. Decemberben elkészültek a Déli pályaudvar, Zánkafürdő, Sárvár, Vecsés, Monor, Pilis, Zugló, Kőbánya-Kispest és Kőbánya alsó felújítási munkálatai, a program várhatóan 2023-ban zárul. A programban kiemelt helyet foglalt el a Keleti pályaudvar rendbetétele, az elvégzett munkálatok pedig jelentősen javították a vonatok menetrendszerű közlekedését. Az évente 1,5 milliónál is több utast kiszolgáló és naponta átlagosan 200-250 személyszállító vonatot fogadó Zuglóban a nagy igénybevétel miatt vált szükségessé a karbantartás.

Részben megújult az évente csaknem félmilliós utasforgalmat lebonyolító Kőbánya alsó állomás is; a nyílászárók és a kőburkolat cseréje 2020 elején várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.