Könnyű lett a bankváltás

Jelentős változások várhatók már az idei év első negyedében a hazai hitelintézetek szolgáltatásaiban, amelyek kiemelten a lakossági ügyfeleknek hoznak több újdonságot a mindennapi pénzügyekben. A kényelmi szolgáltatások fejlesztése jegyében egyre több pénzügyi termék igénylése és használata lesz egyszerűbb, az ügyintézésük pedig online csatornákra terelődik át.

Horváth Éva
2020. 01. 16. 11:33
null
Egyszerűsített eljárással, néhány papír aláírása után már egy másik fiókhoz tartozhatunk Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020 első hónapjaiban életbelépő újdonságok közül az ügyfelek elsőként a tavalyi augusztus–december időszakban megjelenő banki költségeikről szóló tájékoztatóval találkoznak majd. Mint ismert, január 31-ig mindenki, akinek folyószámlája van, kap a bankjától hagyományos postai úton vagy elektronikus levélben egy nagyon részletes és egységes díjkimutatást. A részletes és tételes lista segítségével mindenki szembesülhet azzal, hogy valójában mekkora költséget jelent neki a bankolás havi, illetve éves szinten. Az idei kimutatás ugyan csak a tavalyi legutolsó öt hónapra szól, de 2021-től már egész évre vonatkozóan láthatjuk majd a kimutatásokban, hogy mennyiért bankoltunk. Amennyiben a díjkimutatás alapján valaki túl magasnak ítéli meg a díjakat, járulékokat, a szakportálok vagy éppen a Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető kalkulátorok segítségével összehasonlíthatja a saját számlacsomagját a többi bank kínálatával.

– Ha van kedvezőbb bankszámla, érdemes váltani, hiszen nagyon egyszerűen tehetjük ezt meg az úgynevezett egyszerűsített bankváltással – hívta fel a figyelmet kérdésünkre a Bank360.hu szakértője.

Egyszerűsített eljárással, néhány papír aláírása után már egy másik fiókhoz tartozhatunk
Fotó: Teknős Miklós

Veres Patrik elmondta: csak annyi a dolgunk, hogy bemegyünk a kiválasztott bank fiókjába, és jelezzük az ügyintézőnek, hogy egyszerűsített bankváltással szeretnénk a náluk lévő számlacsomagra cserélni a régi számlánkat. Néhány dokumentum és meghatalmazás kitöltése után nekünk már semmi dolgunk sincs, hiszen a bankok az átigazolásunkat egymás között elrendezik. A meghatalmazás után két munkanapon belül az új bank felkéri a régit, hogy adja át a szükséges ügyféladatainkat, amelyekhez előzetesen hozzájárultunk. Ezek közé az ügyféladatok közé tartoznak például a csoportos beszedési megbízások vagy az állandó utalások. Az adatok átadására annak a banknak, amelytől elköszönünk, öt munkanapja van, azaz a leglassabb esetben is hét nap alatt lezajlik az egész bankváltási procedúra úgy, hogy nekünk csak egyszer kellett a bankfiókot felkeresni.

Március 2-től pedig indul a hazai pénzügyi forgalomban az azonnali fizetési rendszer, amellyel a hét minden napján 0–24 óráig tízmillió forint alatti összegnél azonnal, legfeljebb öt másodperc alatt megjelennek majd az utalások a kedvezményezettek számláin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.