Sok új céggel erős évet zárt tavaly az építőipar

2020. 01. 22. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem hatezer újonnan alapított induló céggel és folyamatosan növekedő termelési értékkel rendkívül erős évet zárt tavaly az építőipar – közölte lapunkkal az Opten Kft. céginformációs szolgáltató. – A legkirívóbb mutató az, hogy egy év alatt 55 százalékkal több cég indult, mint amennyi megszűnt. Más ágazatok meg se tudták közelíteni ezt az értéket – értékelt Pertics Richárd, a cég elemzője. Összesen 5835 cégalapításra 3755 cégtörlés jutott, így jelenleg már csaknem 54 ezer vállalkozás működik a szektorban. A magas cégalapítási szám jelentős részben a továbbra is magas keresletnek és a kedvező ágazati környezetnek köszönhető.

A termelési érték 2019-re 24 százalék körüli növekedést hozott az előző évhez viszonyítva, ami hét százalékponttal nagyobb 2018 – szintén erős – növekedésénél. Pertics Richárd szerint noha az ágazat sokat fejlődött az utóbbi években, továbbra sem csak pozitív értelemben emelkedik ki a többi közül. A csökkenő megszűnési szám ellenére ugyanis a felszámolási arány magas, tavaly 851 építőipari cég szűnt meg ily módon. – Továbbra is sok a behajthatatlan tartozás, és a magas kintlévőség-állomány veszélyezteti az ágazat egyes szereplőit. Ezt megerősíti az a tény is, hogy 2019-ben rekordmennyiségű cég került hosszabb-rövidebb ideig tartó végrehajtási eljárás alá – jelezte az elemző, hozzátéve, hogy több mint 7200 vállalkozás könyvelhetett el ilyen adóhatósági eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.