Hadüzenet a készpénzforgalomnak

Az MNB ügyvezető igazgatója a magyar pénzügyi szektor története legnagyobb fejlesztésének nevezte a hosszas tesztelés után jövő héttől már élesben üzemelő azonnali fizetési rendszert.

Horváth Éva
2020. 02. 26. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közismerten meglehetősen magas Magyarországon a forgalomban lévő készpénz mennyisége, amelyből jelentősen lefaraghat a március 2-ától, azaz jövő hétfőtől induló azonnali elszámolások rendszere. Az új rendszer a korábbitól eltérően a nap 24 órájában, az év 365 napján elérhető lesz. A változások nyomán a tranzakciók átfutási ideje legfeljebb öt másodpercre csökken a korábbi négy óráról. Minden egyedi forint­átutalás 10 milliós összegig azonnali fizetés lesz, amennyiben azt forintszámláról indították magánszemélyek egymás között vagy vállalatok felé. A nyugdíjkifizetések ugyanakkor továbbra is az éjszakai elszámolásban, míg a bérfizetések – amelyek zöme csoportos átutalás – változatlanul a napközbeni elszámolásban maradnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a magyar pénzügyi szektor története legnagyobb fejlesztésének nevezte a hosszas tesztelés után jövő héttől már élesben üzemelő azonnali fizetési rendszert.

Bartha Lajos tegnap, a rendszert bemutató jegybanki tájékoztatón elmondta: az új rendszer rendkívül komplex fejlesztést igényelt, sok szereplővel: 35 hitelintézet megközelítőleg négy éven keresztül dolgozott a projekten, több mint egyéves tesztelési időszakkal. Bankonként esetenként tucatnyi belső rendszert kellett átalakítani. Jövő hétfőn az azonnali fizetések első szakasza indul csak el, a második szakasz szeptember 1-jével kezdődik, amikortól lehetséges lesz vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az új rendszerben kezelni. Egy harmadik szakaszt is terveznek az MNB-nél, a cél, hogy 2-4 éven belül mindenhol lehessen elektronikus úton fizetni, bankkártya nélkül, átutalással.

Az azonnali fizetések esetében újdonság, hogy a tranzakciókhoz nem szükséges megadni a bankszámlaszámot, úgynevezett másodlagos azonosítóként elég egy telefonszám, e-mail-cím vagy adóazonosító. Ezt az ügyfél a számlavezető bankjánál tudja regisztrálni. A másodlagos azonosítókat – amelyeket évente meg kell újítani – egyetlen bankszámlaszámhoz lehet hozzákapcsolni, mindig az utolsó számlaszám az érvényes, amihez az azonosítót társították. Az ügyfelet a sikeres és a sikertelen tranzakciók­ról is értesíteni kell. A sikertelent azonnal közölni kell. Ha pedig rossz helyre megy az utalás, akkor a bankhoz lehet fordulni, hogy próbálja meg visszaszerezni az érintett összeget.

Az azonnali fizetések rendszerét már több országban bevezették vagy elindult a fejlesztése. Ahol már működik a rendszer, ott az azonnali fizetések aránya 25-30 százalék, nálunk ez már az induláskor 50 százalékos lehet – húzta alá Bartha Lajos. A legtöbb országban ugyanis önkéntes alapon csatlakozhatnak a bankok a rendszerekhez.

A jövő héten startoló rendszerről az MNB a készpénzhasználat visszaszorulását várja, becsléseik szerint az utalások aránya 2030-ra a mostani

15-20 százalékról 45-50 százalékra nőhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.