Sztrájk jöhet a MÁV-nál és a BKV-nál is

Akár már egy hét múlva figyelmeztető munkabeszüntetés jöhet a BKV-nál, ha a mai, immár a kollektív vitarendezés keretei között zajló egyeztetéseken nem közeledik a cég és a munkavállalói képviseletek álláspontja. Közben a szakszervezetek a MÁV-nál is megelégelték, hogy még az idei évre sem kaptak konkrét javaslatot a bérrendezésre, így a vasúttársaságnál is erősödhet a nyomásgyakorlás, sztrájk is jöhet.

Nagy Kristóf
2020. 02. 14. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár a kollektív munkaügyi vita keretei között folytatódnak ma az egyeztetések a BKV vezetése és a szakszervezetek között. Ha nem sikerül hét napon belül megállapodniuk a feleknek, akár már a jövő hét végén figyelmeztető sztrájkkal fokozhatják a nyomásgyakorlást a szakszervezetek – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Jäger István.

A Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetségének elnöke emlékeztetett: a fővárosi közlekedési vállalat nyolcszázalékos béremelésre tett javaslatot 2020-ra, ugyanakkor ez a mérték elfogadhatatlan, a szakszervezetek egybehangzóan 15 százalékos felzárkóztatást követelnek. A tárgyalási fordulókon az elmúlt hetekben nem történt elmozdulás, ezért a képviseletek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek.

Jäger István ezzel kapcsolatban elmondta, a vitarendezés szabályai szerint hét napon belül kell egyezségre jutnia a BKV-nak, illetve a tulajdonosnak, tehát a fővárosnak kötelező együttműködnie a szakszervezetekkel. A képviseletek úgy tudják, a BKV önerőből hajtaná végre a nyolcszázalékos emelést, ennél nagyobb felzárkóztatás viszont csak a főváros anyagi támogatásával érhető el.

Az ágazati képviselet vezetője azt hangsúlyozta, mindkét fél tárgyalásos úton szeretne megállapodni, ám ha nem sikerül egy héten belül egyezségre jutni, kétórás figyelmeztető munkabeszüntetéssel fokozhatják a képviseletek a nyomásgyakorlást, persze csak abban az esetben, ha a munkavállalói szándék erre megvan – tette hozzá Jäger István.

Várhatóan ma kapják meg az újonnan alakult Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsban jelenlévő konföderációk Budapest költségvetésének tervezetét. Úgy tudjuk, a fővárosi cégek egy részének jelentős többletforrást juttatna az ellenzéki városvezetés, ám ennek célja egyelőre nem ismert.

Közben fokozzák a nyomásgyakorlást a szakszervezetek a MÁV-nál is, amennyiben a vasúttársaság továbbra sem hozza nyilvánosságra az idei évre tervezett béremelési javaslatát. A ­VDSZSZ Szolidaritás közlése szerint – ha nincs elmozdulás – szintén kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, majd sztrájkot szerveznek. Ezt a fővonalakon a forgalmi szolgálattevők munkabeszüntetésével valósítanák meg úgy, hogy érdemi hatása lehessen a még elégséges szolgáltatások fenntartása mellett is.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete pedig azt közölte, a képviseletek jövő csütörtökre hívják össze a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának munkavállalói oldalát azért, hogy összehangolt cselekvési tervet készítsenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.