Vannak még tartalékaik a kertészeteknek

Jelentős fejlődési lehetőségek előtt áll a kertészeti ágazat, amely teljesítőképességének jelenleg alig harminc-negyven százalékát használja ki.

Magyar Nemzet
2020. 02. 29. 14:24
Molnár Bianka
Debrecen, 2019. augusztus 28. Molnár Bianka növényorvos szakos egyetemi hallgató műszerrel vizsgálja a fotoszintézist. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara becslése szerint a tavalyi rekordévhez mérten most közel fele annyi, 450-500 ezer tonnányi országos almatermés várható. A terméskiesés a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyokkal és a kártevők tevékenységével magyarázható. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős fejlődési lehetőségek előtt áll a kertészeti ágazat, amely teljesítőképességének jelenleg alig harminc-negyven százalékát használja ki – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának legutóbbi ülésén. Mártonffy Béla, az osztály elnöke szerint a köztestület a stratégiai partnerszervezetekkel együttműködve azon dolgozik, hogy a hátráltató tényezőket mielőbb kezelni lehessen. A kamara az elmúlt időszakban górcső alá vette a működési és adózási rendszert, s feltárta annak hátulütőit. Ennek nyomán kidolgoztak egy javaslatot, amely többek közt a családi mezőgazdasági vállalkozás működési forma bevezetését tartalmazza. A NAK a szakmai szereplőkkel együtt támogatja azt is, hogy hosszabb távon csökkenjen a kertészeti termékek forgalmi adója, ami jelentős lendületet adhatna az ágazatnak.

A kertészeti termelés versenyképességét az öntözési rendszerek használata is jelentősen javítaná, Mártonffy Béla szerint az erre a célra használt terület egészét, mintegy háromszázezer hektárt öntözés alá kellene vonni az országban. Ezen a téren komoly előrelépések történtek az elmúlt hónapokban, az öntözés fejlesztése kiemelt célja a kormányzatnak, amelyet a kabinet anyagi forrásokkal is támogat. A termésbiztonság szempontjából a különböző növényvédelmi szerek engedélyezésének rugalmasabbá, gyorsabbá tétele is nagyon fontos lenne, mivel egy-egy újabb kártevő megjelenése hatalmas károkat okozhat a kertészetekben. Az egyre égetőbb munkaerőhiányra a precíziós gazdálkodás elterjedése jelenthet megoldást, az új technológiák megismerésében és alkalmazásában azonban segíteni kell a termelőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.