Jól vizsgázott a kiskereskedelem

A megelőző aggodalmak ellenére különösebb fennakadás nélkül, rendezetten zajlott a szombati és a vasárnapi értékesítés a kiskereskedelemben, amikor immár a járvány miatti védekezés részeként eddig példátlan bevásárlási gyakorlatnak kellett megfeleljen az országos ellátási lánc valamennyi szereplője, illetve a lakosság. Bebizonyosodott: felülkerekedett a magyarokban az egészségük, a családjuk és az ország iránti tudatos felelősségérzet, mert ezúttal elmaradt az áruházak működését korábban veszélyeztető féktelen élelmiszer-halmozás. A komfort­zónán túli korlátozás miatt érzett kezdeti feszültség mellett a vásárlók tudomásul vették és követték az időseket kímélő átmeneti intézkedést.

2020. 03. 30. 15:29
null
A lakosság már könnyebben alkalmazkodik a járvány feletti közös győzelem érdekében Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha egyelőre két hétig kell alkalmazkodni a kijárási korlátozással járó új bevásárlási szabályokhoz, az elmúlt hétvégén debütáló, szokatlan kereskedelmi gyakorlat élesben jól vizsgázott a piaci szereplők és a lakosság körében. Az új rend szerint naponta 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek végezhetik el a legszükségesebb beszerzéseiket a mindenki által sűrűn látogatott, gyakori bevásárlóhelyeken. Pénteken, a másnaptól érvényes korlátozás bejelentése után rögtön megrohanták az üzleteket a vevők, közülük a legnagyobb arányban voltak az idősebbek – holott éppen az ő védelmükben a kormány immár naponta biztosít egy háromórás idősávot délelőtt, amikor rajtuk és a dolgozókon kívül senki más nem tartózkodhat az üzletben. Ennek szigorú betartása a kereskedő feladata, mert a nap bármely szakában ellenőrizhetik az előírás szerinti működést.

Az intézkedés kívánt hatása rögtön megmutatkozott, ezúttal gördülékenyebben zajlottak a vásárlások, nem uralkodott el a korábban jelentkező pánikreakció a lakosság körében, amellett, hogy továbbra is lendületes a kereslet néhány tipikus termék iránt. Szombaton eleve kevesebben indultak útnak az áruházakba, üzletekbe, míg a piacokon kora reggel csak néhányan, 9 órától délig pedig csak az idősebbek jelentek meg. Az átlagos összlátogatottsághoz képest tehát arányaiban látványosan kisebb volt a forgalom a csúcsidőszakban.

Már az első nap úgy tűnt a boltokban, hogy a legtöbben értesültek róla, de legalábbis a helyszínen sem lepte meg őket a bevezetett korlátozás. A mostani tapasztalatok alapján elmondható, hogy a lakosság felnőtt a közös feladathoz, mára könnyebben alkalmazkodik a járvány feletti közös győzelem érdekében. Ennek vannak veszteségei is – utaltak a korlátozással megcsappant délelőtti forgalomra a lapunknak hétvégén beszámoló iparági szereplők, megerősítve, hogy mindent megtesznek a rövid átállási idővel kihirdetett kijárási korlátozás betartásáért.

A lakosság már könnyebben alkalmazkodik a járvány feletti közös győzelem érdekében
Fotó: Éberling András

A vásárlókkal közvetlenül kontaktáló alkalmazottakat védőfelszerelésekkel ellátó cégek tájékoztató kampányokkal, internetes és szórólapos, plakátos hirdetményekkel, hangosbemondós és személyes informálással irányítják a napi vásárlásokat, megfelelve a különleges intézkedésnek. A 65 év felettiekre szabott idősáv szerinti nyitvatartási rend mától természetesen folytatódik, továbbra is az új szabályok szerint kell mindenkinek vásárolnia. Az elkövetkező napokban várhatóan számos olyan helyzet áll elő a bolti gyakorlatban, ami ismeretlen, akár kényes is lehet, ezért változatlanul szükséges a kereskedők és a lakosság, illetve az újra reflektorfénybe kerülő bolti alkalmazottak részéről, hogy megkülönböztetett türelemmel, felelősen kezeljék a helyzetet.

Megtudtuk: az eltérő típusú helyszíneken, adottságoktól függően, többféleképpen igyekeznek megoldani az idősek és a nekik a megfertőzés esélye miatt jelenleg kockázatot jelentő aktívabb és fiatal korosztály idősávos fizikai elválasztását a cégek, és egyelőre gyűjtik a naponta adódó tapasztalatokat, majd azok összegzése után egyeztetést kezdeményeznek a döntéshozókkal. Ez abban az esetben válhat égetően fontossá a kereskedők szerint, ha az egészségügyi helyzet további alakulása miatt felmerül, hogy az április 11-ig szóló kijárási korlátozást hosszabbítani vagy szigorítani kell, és az további jelentős változásokat hoz az alapellátási lánc működésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.