Szinte kiürültek a boltok polcai

Ünnepek előtti állapotok uralkodtak a hét végén több áruházban, néhol az átlagos eladások két-háromszorosára nőtt az értékesítés bizonyos alaptermékeknél, másutt 40-50 százalékkal magasabb napi forgalmat is mértek szombaton, számos boltban viszont elmaradt a roham. A tartós termékek mellett jobban fogytak a friss, csomagolt élelmiszerek is és az olyan műszaki eszközök, amelyek az önellátást, az otthoni kikapcsolódást támogatják. A boltosok szerint a vásárlók meghatározó része nem a vírusfenyegetettség miatt pakolta tele a kosarát, hanem mert attól tart, mások fékeveszett felhalmozása okozhat gondot. Ma a kereskedők és a kormány képviselői közösen térképezik fel a szükséges lépéseket.

2020. 03. 02. 6:45
null
Ünnepi forgalom volt a hét végén az áruházakban Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is tetten érthető az aggodalom, de a hét végén is tapasztalható volt, hogy hazánkban megbízható az ellátási lánc, az ipari és beszállítói kapacitások, illetve a kereskedelem képes kiszolgálni az élelmiszerek iránti erősebb keresletet. Habár a februári fizetések érkezése előtt megmutatkozó bőséges költekezés még mindig erős magyar vásárlóerőre utal, az árucikkek otthoni felhalmozása felesleges. A megfontolt előretervezés alapján történő vásárlások viszont nem rázhatják meg az árubeszerzéseket, és nem idézhetnek elő készlethiányt – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György annak kapcsán, hogy a hét végén az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult a boltok forgalma. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megerősítette: nem a február végén jellemző, átlagos áruházi állapotok mutatkoztak, egyes bevásárlóhelyeken inkább az évvégi ünnepek előtti szintre kapaszkodott a látogatottság, miközben jó néhány olyan üzlet is akadt, ahol csak bizonyos termékek iránt volt nagyobb a kereslet, egyébként nem érzékeltek kiugró eladásokat.

Iparági források szerint összessé­gében folytatódtak a soron kívül beiktatott lakossági beszerzések leginkább a hiper- és szupermarketekben, a nagyobb alapterületű diszkontokban, illetve a termelői piacokon, az egyébként is bőségesebb hétvégi vásárlásokkal párhuzamosan. A hétvége mérlege alapján azt jelezték, a profit szempontjából kedvező a cégeknek, hogy esetenként 40-50 százalékkal megnőttek az eladásaik. Ugyanakkor az egyes termékek iránti megugró igény ezekben a napokban a tervezettől feszesebb tempót kíván a köztudottan munkaerő-hiányos területeken a kasszáknál, a raktárakban, az árufeltöltésnél és a logisztikánál, a dolgozók mozgósítása és átcsoportosítása pluszkiadásokkal és megoldandó feladatokkal is jár. – Végeredményben a mértéktelen felhalmozás hosszabb távon aránytalanul nagy nyomást gyakorol a láncokra, miközben továbbra sincs értelme – összegezték az érintettek.

A városszéli egységeken kívül a plázák többségénél is zsúfolt parkolók jelezték az élénk keresletet, ahol ugyanúgy főként az élelmiszerboltok húzták a forgalmat, de például a műszaki cikket kínáló üzletek, illetve az olyan termékeket kínáló kereskedők is sűrűn ütötték a pénztárgépet, ahol az otthoni időtöltéssel, szórakozással, kikapcsolódással összefüggő eszközök, termékek kaphatók, vagy a praktikusabb használati tárgyak. Így például azt is megtudtuk, hogy a műszaki áruházakban kiugróan magas volt a kenyérsütő gépek eladása ezen a hétvégén, ami arra utal, hogy a vásárlók egy rétege az önellátás különféle módjaira is felkészült. De egyes jelzések szerint sűrűbben kerültek a szalagra olyan termékek is, mint például a televí­ziók vagy a játékok, könyvek, több helyütt a vevők jelezték is, hogy felkészülnek egy esetleges hosszabb otthon töltött szünetre.

Ünnepi forgalom volt a hét végén az áruházakban
Fotó: Éberling András

A fogyasztói magatartás még mindig nagyon vegyes képet mutat. Akadtak, akik hosszan elálló tartós termékekkel megrakott bevásárlókocsival lavíroztak a bolti sorok között, míg a többségnek inkább csak egy-egy termékből volt több a beszerzése. Egyre többen viszont – elmondásuk szerint – azért indultak bevásárlókörútra az elmúlt napokban, mert attól tartanak, hogy nem a vírushelyzet, hanem más fogyasztók fékeveszett fölhalmozása miatt nem jutnak alapanyaghoz, ám Vámos György szerint ez nem fordulhat elő.

– A nagyobb tételű beszerzés inkább a nagyobb üzletekben volt jellemző, míg egyes alapanyagokból, mint pél­dául a konzerv, liszt, étolaj, tészta, élesztő, a kisebb, lakóházak közeli boltokban is jelentős mennyiség kelt el. Helyenként azt is megfigyelték, hogy a vá­kuumcsomagolt, több napig elálló élelmiszerekből, például a felvágottakból is több került a kosarakba – mutatott rá a főtitkár. Hangsúlyozta: az országban mindenütt ki tudták elégíteni az igényeket a boltok, legfeljebb egy-egy helyen fordulhatott elő szűkült márkaválaszték vagy bizonyos árufajtákból a helyettesítő termékek kihelyezése. – A polcok döntő részét újra tudták tölteni a kereskedők úgy is, hogy azokat előtte már kétszer-háromszor kiürítették a vevők, ráadásul hétvégente külső beszerzési forrásból lassabban zajlik a többletrendelés. Üzletenként eltérő volt az is, melyik árucikkből fogyott túl gyorsan a kínálat, így ha több helyről is, de mindent be tudtak szerezni a hét végén a családok – mondta Vámos György, aki szerint összességé­ben állták a sarat a boltosok.

Ma új szintre kerül az alkalmi vásárlási láz kérdése, mivel tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és a szektor képviselői, hogy közösen próbálják meghatározni, mi várható egyes termékkörökben és értékesítési csatornákon. Amennyiben szükséges, azt is megvizsgálják, milyen eszközzel tud a kormány besegíteni az ellátásbiztonság érdekében.

– Együttműködünk, aktív információcsere zajlik, fontos mindkét fél álláspontját megismerni. Azért sincs ok pánikra, mert a kormány a beszállítók és a kereskedők közvetlen jelzései alapján figyeli a helyzetet, ráadásul az online pénztárgépek adataiból cégenként pontosan láthatja a tendenciákat, ami nagyban segítheti a további tervezést – jegyezte meg a főtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.