Az Airbus építi a NASA Orion űrhajójához a harmadik Európai Kiszolgáló Modult

A modult arra használják majd, hogy az Apollo 17 útja után ismét űrhajósokat juttathassanak a Holdra.

Magyar Nemzet
2020. 05. 28. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) az Airbus-szal szerződött egy újabb, harmadik kiszolgáló modul megépítésére, amely az amerikai űrkapszula, az Orion kiszolgáló egysége lesz. A megállapodás értéke mintegy 250 millió dollár – adta hírül a Airbus. A kiszolgáló modul rendelésével az ESA a NASA Artemis programjának folytatását is biztosítja. A harmadik Európai Kiszolgáló Modult (Artemis III Mission) arra használják majd, hogy több mint 50 évvel az Apollo 17 útja után, ismét űrhajósokat juttathassanak a Holdra.

Az Orion első, űrhajós nélküli tesztrepülésére az Európai Kiszolgáló Modullal 2021-ben kerül sor. A következő lépésben, az Artemis II program keretében már űrhajósok kerülik meg a Holdat, és térnek vissza a földre. Az Európai Kiszolgáló Modul biztosítja majd a hajtóanyagot, a szükséges energiát, valamint a levegőt és a vizet az űrhajósok számára, és felel a NASA új űrhajójának hőszabályozásáért. Egy kiszolgáló modul (ESM) több, mint 20 ezer alkatrészből áll, elektromos berendezésekből, hajtóművekből, napelemekből, üzemanyag-tartályokból, az űrhajósok ellátásáért felelős kellékekből, valamint egy 12 kilométer hosszú kábelből.

Az első kiszolgáló modult 2018 novemberében szállították a NASA-nak, ezt azóta már össze is építették a személyzeti modullal. A teljesen integrált űrhajó már befejezte a hővákuum-tesztelést a NASA ohioi központjában, és visszatért a Kennedy Űrközpontba, Floridába. A második modult jelenleg Brémában teszteli az Airbus, ezt a tervek szerint 2021 első felében fogják leszállítani.

A modulok kidolgozása és építése során az Airbus azokat a tapasztalatait is felhasználta, amelyeket az ESA automatizált szállítójárművének építése során szerzett. Ez a jármű szállította a Nemzetközi Űrállomásra a teszteszközöket, az alkatrészeket, az ételt, a levegőt, a vizet és az üzemanyagot.

A modul hengeralakú, átmérője és magassága hozzávetőleg 4 méter. Négy napeleme két háztartás számára elegendő energiát termel. A szervizmodul 8,6 tonna üzemanyaga képes egy fő hajtóművet és 32 kisebb segédmotort táplálni. Az ESM súlya mintegy 13 tonna. Amellett, hogy az Orion űrhajó fő meghajtórendszeréért felelős, a keringési manőverezés és a helyzetvezérlés is a feladata. Ezenkívül biztosítja a személyzet számára az élet fenntartásához szükséges vizet és az oxigént, és felel a hőszabályozásért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.