Célegyenesben a 2021-es büdzsé

A jövő évi költségvetés a gazdaság újranyitásának költségvetése lesz – fogalmazott a pénzügyminiszter tegnap Facebook-videójában. Varga Mihály ma nyújtja be a 2021. évi büdzsé tervezetét az Országgyűlés elnökének.

Horváth Éva
2020. 05. 25. 19:24
null
20200430 Szigetszentmiklós Flora Hungaria nagybani virágpiac. A kijárási korlátozásról szóló rendelet nem érinti a kereskedőket. Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a kormány idén is követi a korábbi évek gyakorlatát, így nem ősszel, hanem már a nyár elején beterjeszti a parlament elé a következő év költségvetési tervezetét. A gazdaság szereplői több mint fél évvel a 2021-es esztendő előtt megismerhetik a legfontosabb várható folyamatokat, a tervezett adó- és gazdaságpolitikai intézkedéseket, főbb kiadásokat, és saját várakozásaikat ezekhez igazíthatják. Ennek szellemében Varga Mihály pénzügyminiszter kedden nyújtja be a 2021. évi büdzsé tervezetét az Országgyűlés elnökének.

A pénzügyi tárca vezetője videó-tájékoztatóban megemlékezett arról, hogy Kossuth Lajos költségvetése is tartalmazott annak idején egy 1500 forintos kiadási tételt az akkor pusztító kolerajárvány megfékezésére, és az élet úgy hozta, hogy a jövő évi csomagban is szerepelnie kell járványügyi kiadásoknak. A 2021-es büdzsében ezért egészségbiztosítási és járvány elleni alapot hoznak létre, mintegy 3000 milliárd forintos összeggel.

Mint ismert, a jövő évi költségvetés célja a kormány számára a gazdaság élénkítése, a járvány hatásainak kitett ágazatok támogatása, a munkahelyek megőrzése, újak teremtése, a családok és a nyugdíjasok helyzetének védelme. Ami a várható makrogazdasági körülményeket illeti, a tervezet 2021-ben 3,1 százalékos fogyasztás- és 5,5 százalékos beruházás-bővülés mellett 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A kormány várakozásai szerint a bruttó átlagkereset 6,9 százalékkal emelkedhet tovább, míg a foglalkoztatottak létszáma jövőre 1,6 százalékkal haladhatja meg az idei szintet. A külkereskedelemben a kivitel 10,5, az import 8,9 százalékkal gyarapodhat az idei teljesítményhez képest.

Fotó: Bach Máté

A 2021-es büdzsé GDP-arányos hiánycélja 2,9 százalék. A Költségvetési Tanács által jóváhagyott számok szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya jövőre 1689 milliárd forint lesz (a GDP 3,3 százaléka), a válság miatt kieső bevételek ugyanis több mint 1490 milliárdos deficitet hozhatnak a központi alrendszerben. Az adósságráta jövőre 72,6 százalékról 69,3 százalékra eshet.

A következő esztendőben 2047 milliárd forint megy el hazai forrásból beruházásokra: ezen belül 224 milliárd forint lakásépítési támogatásra, 204 milliárd pedig közút fejlesztésekre. A fontos beruházások között van, egyebek mellett a Modern városok programja, a Liget Budapest és a Paks II.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.