Több pénzt kaphatnak öntözésfejlesztésre a gazdák

Jelentősen megnőtt az öntözéses beruházásokhoz kapcsolódó pályázati összeg a Vidékfejlesztési programban.

2020. 05. 15. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megnőtt az öntözéses beruházásokhoz kapcsolódó pályázati összeg a Vidékfejlesztési programban. A kormány szerdai döntése nyomán a korábbi 500 millió forint helyett akár a 2 milliárd forintot is elérheti az elnyerhető forrás mértéke – jelentette be Nagy István.

Az agrárminiszter a Bács-Kiskun megyei Agro-Harta Zrt. öntözéses mintaprogramjának avatóján elmondta: a módosításnak köszönhetően változatlan 50 százalékos támogatási intenzitás mellett a gazdák életszerű pályázati feltételek mentén juthatnak forráshoz. A miniszter szerint az öntözésfejlesztés társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kulcskérdés, a termésbiztonság alapja. Ahhoz ugyanakkor, hogy a jelenlegi mintegy 87 ezer hektár helyett néhány év leforgása alatt 200, vagy akár 400 ezer hektárt is be lehessen vonni az öntözésbe, sokkal kiterjedtebb és sokkal magasabb szintű vízgazdálkodási kultúrára van szükség Magyarországon.

– Az ehhez kapcsolódó fejlesztések megvalósítására a kormány 10 éven keresztül 17 milliárd forintot biztosít – hívta fel a figyelmet a távirati iroda szerint. Az Agrárminisztérium emellett egy átfogó intézkedéscsomagot alkotott a vízkeresleti oldal fejlesztéseinek érdekében. Létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály, az új öntözéses gazdálkodási törvény pedig lehetővé teszi, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban hozzá lehessen férni a szükséges engedélyekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.