Jövőre nem küldhetik el a boltból a bankkártyás vevőt

Mindennapos jelenet a boltokban, hogy a fogyasztó a bevásárlás helyett csalódottan távozik, mivel a kereskedő közli, hogy csak készpénzt fogadnak el a kosárba került termékekért cserébe, ugyanis az üzlet nem rendelkezik bankkártyaterminállal, vagyis elektronikus módon nem lehet kifizetni az árucikkeket. Jövőre változik a helyzet.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 29. 10:36
null
Könnyebb lesz a fogyasztóknak beszerezni az alapcikkeket Fotó: Mirkó István Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankkártyával való érintéses fizetés elterjedése óta (pláne amióta akár a mobiltelefon is használható erre a célra) igen egyszerű lett az elektronikus fizetés. A munkavállalók többsége utalással kapja a jövedelmét, számukra sokkal kényelmesebb is ez a forma, mint készpénzt felvenni az ATM-ből, így sokan már kizárólag elektronikusan fizetnek. Csakhogy mindeddig előfordult, hogy ha az ember egy-egy üzletben, esetleg vendéglátóhelyen fizetni akart, elutasították, mondván, csak készpénzt fogadnak el. Ilyenkor a csalódott vevő, ha nem volt nála készpénz, vásárlás nélkül távozott, vagy keresnie kellett egy automatát.

Könnyebb lesz a fogyasztóknak beszerezni az alapcikkeket
Fotó: Mirkó István

Ennek az áldatlan állapotnak 2021. január 1-jétől vége: minden olyan fizetőhelyen, ahol online kassza működik, kötelező lesz lehetővé tenni az elektronikus fizetés valamely formáját. Eddig szinte kizárólag a bankkártyás megoldás terjedt el, de a jövőben a rendelet lehetővé teszi, hogy más megoldást is alkalmazzon az a kereskedő, szolgáltató, akinél eddig csak készpénzzel lehetett fizetni: akár az azonnali utalás lehetőségével élve egy másodlagos azonosító által, akár QR-kódos megoldást alkalmazva, ami sok országban már jól működik. Nálunk pont ez a változás indíthatja be a különféle megoldások kifejlesztését és elterjedését.

A kereskedők egyébként eddig is támogatást kaptak arra, hogy elenyésző kiadással létesítsenek kártyaleolvasó terminálokat, és immár a használat költségei is alacsonyak, szemben a néhány évvel ezelőtti gyakorlattal. Így annak a bő hatvanezer, online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak, amelyek most még csak készpénzt fogadnak el, nem jelenthet túlzott terhet a rendelet teljesítése, akár kártyás fizetést, akár más megoldást választanak. (Eddig egyébként kétszázezer helyen lehetett készpénz nélkül fizetni, a többség tehát már csak a piaci igények miatt is lépett.)

A vásárlók készpénzt nem használó, egyre szélesebb rétege már nagyon várta ezt a szabályozást, amely véget vet annak a megalázó helyzetnek, amikor készpénz hiánya miatt nem szolgálják ki őket egy üzletben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.