Megkezdődött a kapacitás-újraelosztási verseny a világban + videó

A gazdaságok újraindításával egy időben megindult a kapacitás-újraelosztási verseny a világban, amelybe természetesen Magyarország is beszáll; hosszú tárgyalások állnak a kormány előtt Németországban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stuttgartból közzétett szerdai Facebook-bejegyzésében. Németország szerdán vette át az Európai Unió (EU) elnökségét.

Forrás: MTI2020. 07. 01. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azon dolgozunk, hogy minél több vállalatot meggyőzzünk arról, hogy ha hatékonyan akarnak termelni, akkor érdemes Magyarországot választani. A mai naptól újabb két százalékkal csökkentjük a szociális adót, ami a munkáltatókat terhelő adó. Ezáltal is még vonzóbbá tesszük Magyarországot a beruházások szempontjából. A mai napon mindezeket el fogjuk mondani az itt működő nagy nemzetközi vállalatoknak” – mondta.

„Németország természetesen a legfontosabb európai partnerünk, azon belül is Baden-Württemberg a második számú kereskedelmi partnerünk. Innen származik a harmadik legtöbb beruházás Németországból. Mintegy 70 ezer magyar ember odahaza baden-württembergi vállalatok alkalmazásában áll. A Mercedes, a Bosch, a ZF, az SAP neve nyilvánvalóan ismerős mindenki számára” – tette hozzá.

A miniszter közölte: számos gyár bezárt, de egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a vállalatok ezeket a létesítményeket egytől egyig megnyitják, hanem a döntési opciók között van az is, hogy a már létező, máshol található gyáraikba viszik át a termelést. Így ebben a kapacitás-újraelosztási versenyben Magyarországnak kifejezetten jó esélyei lehetnek, hiszen vonzó beruházási célpont – mondta Szijjártó Péter.

„Joggal lehet önbizalmunk”

Szijjártó Péter szerint „joggal lehet önbizalmunk”, hiszen az elmúlt öt évben folyamatosan megdöntötték a Magyarországra irányuló beruházások rekordját. Azt mondta: Közép-Európában egyértelműen a magyar a legversenyképesebb és legkedvezőbb beruházó környezet.

Ezt tovább javítják most egy nagymértékű, átfogó beruházási programmal, amelyet az Európai Bizottságtól kapott engedély nyomán a jövő héten indítanak el – közölte.

Ennek keretében a munkavállalók létszámának megtartását vállaló és ezért beruházásokat végrehajtó vállalatoknak felső határ nélkül adhatnak támogatást a beruházott összeg maximum 50 százalékáig.

Emellett újabb 2 százalékkal csökken a szociális adó, amelynek köszönhetően az így megtakarított összeget a munkáltatók vagy a munkavállalóik fizetésének növelésére, vagy működési, illetve beruházási célra fordíthatják.

Hozzátette: mindazok az intézkedések, amelyeket a gazdasági akcióterv keretében hoztak, arra inspirálják a vállalatokat, hogy tovább vizsgálják újabb magyarországi beruházások lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.