Szinte minden területre több pénz jut jövőre

A jövő évi büdzsé oktatásra fordítható kerete több mint másfélszerese a 2010. évinek.

Magyar Nemzet
2020. 07. 03. 13:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy az elmúlt években, az idén is a nyári szünet előtt fogadta el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést. A 2021-es a gazdaságvédelem költségvetése, amely számos kulcsfontosságú területre több pénzt biztosít, mint az idei büdzsé. Azaz: úgy élénkíti a gazdaságot, hogy eközben:

  • 156 milliárd forinttal több jut egészségügyre,
  • 80 milliárd forinttal több pénz fordítható oktatásra,
  • 327 milliárd forintot biztosít a nyugdíjakra,
  • 26 milliárddal többet ad a kultúra területére,
  • 41 milliárddal több forrás költhető a szociális szférára,
  • 67 milliárd forinttal pedig az ideinél nagyobb keret jut a családok támogatására.
  • A jövő évi büdzsé oktatásra fordítható kerete egyébként több mint másfélszerese a 2010. évinek, míg az egészségügy többletforrása 77 százalékkal haladja meg a baloldal által utoljára elfogadott egészségügyi költségvetést. Mindez azt is jelenti, hogy a 2021-es költségvetés a vírus kapcsán kialakult gazdasági válság ellenére is tartalmazza a megígért béremeléseket, valamint a 13. havi nyugdíj visszavezetését. Szintén fontos, hogy az elfogadott büdzsé jelentős mozgásteret tartalmaz az államadósság-mutató csökkentéséhez is. Az Állami Számvevőszék szerint ez az alkotmányos követelmény akkor is teljesülhet, ha a bruttó hazai termék (GDP) 2021-ben a kormányzati előrejelzésnél kedvezőtlenebbül alakulna.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.