Nyitott strandok országszerte: korai még elpakolni a fürdőruhát

Hajnalban még jól jöhet a hosszú ujjú póló vagy a tréningruha, de a belföldi utazók 9 óra után már leteríthetik a strandtörölközőt, és akár este 6-ig élvezhetik a késő nyári időjárást. Extra szolgáltatások már nincsenek a balatoni strandokon, és sok helyütt már a büféket is bedeszkázták, ám a fürdőhelyek közelében még bőven van nyitva tartó bisztró, vendéglő, lángosos és fagylaltozó. A legnagyobb budapesti és vidéki strandok közül viszont néhány még teljes kapacitással üzemel, azaz a strand- és élménymedencék mellett a csúszdák is működnek.

2020. 09. 12. 12:14
null
Balatonfenyves, 2020. augusztus 8. Apa kislányával játszik a Balatonban Balatonfenyvesnél 2020. augusztus 8-án. Kelet felõl emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhõmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hõség miatt Budapestre, valamint 14 megyére - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna - adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a naptár szerint van vége a nyárnak, a múlt hét végén is sokan visszatértek a Balatonhoz, és bizonyára a nyárias meleg időt ígérő mostani hét végét is sokan a kedvenc belföldi nyaralóhelyükön töltik. A strandok személyzete ugyan megcsappant – a szezonmunkás diákok a fürdőhelyeket már két hete elhagyták –, ám mint megtudtuk, a nyári fürdőfenntartó önkormányzatok jó része még a jövő hét végén is gondoskodik a legfontosabb strandi infrastruktúra (illemhely, öltöző) nyitvatartásáról.

Balaton: nem ért véget a nyárral a tóparti élmények sora Fotó: Bach Máté

Fontos tudnivaló, hogy a strandokon vízimentő-szolgáltatás nem lesz már, és az ifjú vöröskeresztesek segítségére sem számíthatnak a fürdőzők. Így van, ahol a strand bejáratánál feltűnően figyelmeztetnek: mindenki csak a saját felelősségére tartózkodjon a vízben és ne nagyon távolodjon el SUP- vagy szörfdeszkájával a parttól, valamint mindenki figyelje a tavat körülölelő viharjelző fénytornyok jelzéseit.

Balatoni ingyenes strandkörkép

Keszthelyen már mindhárom strand ingyenes, de a györökinél, a szigligetinél, a badacsonytomajinál és a vonyarcvashegyi Lídónál se kell jegyet váltania a látogatóknak.

Ingyenes a nemrég megújult zánkai strand és a tó északi partjának talán legkedveltebb fürdőhelye, a csopaki strand is. Péntektől látogatható jegy nélkül a gyenesdiási és az ábrahámhegyi fürdőhely.

Lehet, hogy akkora tömeg nem lesz, mint a főszezonban, de sokakat várnak a nyárias hétvégére a Balatonhoz Fotó: Magyar Nemzet

A legexkluzívabb tóparti strandok közé sorolható füredi Esterházy és a Kisfaludy strandok pénztáránál még szükséges jegyet váltani, és mint megtudtuk, extra szolgáltatás már egyiken sem lesz.

A siófoki nagy strand, a sóstói és az újlaki vasárnapig szintén belépőjegyes, 14-től viszont már díjfizetés nélkül látogathatók ezek a fürdők is – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a strandfenntartó szervezet. E három balatoni strandon egyébként ugyanúgy folytatódik a szezon, mint ahogyan elkezdődött: a vendéglátós és egyéb szolgáltatások is összhangban lesznek a szeptember 30-ig tervezett nyitvatartással, itt kivételesen lesz csónakos vízi mentő, és a hónap végéig a vízbejutást szolgáló lépcsőket sem emelik ki a tóból.

Siófokon megújult vízitúra-megállóhely is várja a sportos látogatókat
Fotó: MTI/Varga György

Balatonföldvár mindkét strandja már két hete ingyenes, ugyanígy a szárszói is, és a balatonmáriai strand bejáratánál sem kell fizetni a belépőjegyért.

Több mint száz strandhely országszerte

A Termálfürdő.hu eközben közölte: munkatársaik végigtelefonálták a magyarországi fürdőket a szeptemberi nyitvatartásukkal és a még üzemelő szabadtéri medencéikkel kapcsolatban. Kiderült, hogy a hétvégén még több mint száz strand lesz nyitva országszerte, a legnagyobb budapesti és vidéki strandok közül néhány még teljes kapacitással üzemel. Több helyen a szabadtéri csúszdákat is használhatjuk, a hullámmedencék közül azonban már csak néhány működik.

Az időjárástól függ a hangulat is
Fotó: Németh András

Megállapították: régen a legtöbb strand május 1-jén nyitott és szeptember 30-án zárt, azonban ez már ritka, a strandok jellemzően az időjáráshoz igazítják, hogy meddig tartanak nyitva, ennek köszönhető, hogy a mostani hétvégén is sokan fürdőzhetnek a nyárias időben.

Mint írják, Budapesten már több strand bezárt, ugyanakkor a Dagály, a Pesterzsébeti Strand és az Aquaworld még teljes kapacitással működik, a Palatinuson szabadtéri medencéi közül a Margaréta medence, az úszómedence, egy termálmedence és az élménymedence működik. A Paskál fürdőben a szabadtéri gyerekmedencék már nem használhatók, a többi azonban egész évben üzemel. A Csepeli Strand szeptember 13-ig, a Nyéki Imre Uszoda strandja szeptember 26-ig van nyitva – sorolja a portál.

Vidéken is nyitva több vízpart

A megyeszékhelyek közül Pécsen, Szekszárdon, Kaposváron, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Szombathelyen, Székesfehérváron, Szegeden és Kecskeméten is bezártak a strandok és a szabadtéri élményfürdők, Debrecenben viszont szeptember 20-ig, Békéscsabán és Egerben szeptember végéig tervezik nyitva tartani a strandokat.

Miskolcon a Barlangfürdőhöz tartozó szabadtéri medencék és a Selyemréti strand szeptember 30-ig, a miskolctapolcai strand szabadtéri medencéi pedig szeptember 13-ig tartanak nyitva, de emellett nagyon sok kis vidéki strand is látogatható.

Csúszdák, hullámmedencék működése

Néhány helyen a szezonálisan nyitva tartó medencéket fokozatosan zárják be szeptember végéig, október közepéig – hívja fel a figyelmet a Termálfürdő.hu. Megtudták: a kültéri csúszdákat még viszonylag sok helyen, a szabadtéri hullámmedencéket azonban már csak néhány fürdőben használhatjuk szeptemberben.

A teljesség igénye nélkül például a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben egy csúszda kivételével még mindegyik működik szeptember 13-ig, azt követően pedig az időjárástól függ, meddig tart a strand nyitva. Minden elérhető az Egri Termál- és Strandfürdőben, a csúszdák jó idő esetén péntektől vasárnapig üzemelnek.

Hévízen a tófürdő egész évben látogatható Fotó: MTI

Ugyanez mondható el a makói Hagymatikum strandról is. A harkányi fürdőben is üzemel minden kültéri medence és csúszda szeptember 13-ig, azonban a szaunavilágot és a beltéri gyerekmedencéket szeptember 14-től használhatják a vendégek. Hévízen szintén csak egy szabadtéri gyerekmedence van, amely nem üzemel egész évben, de szeptember 13-ig még ez is működik. A Fedett Fürdőben és a Festetich Fürdőházban kizárólag fedett medencék találhatók, a tófürdő pedig szintén egész évben látogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.