időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Amíg Karácsony tétovázik, Bécs eurómilliókat ad

Thurzó Katalin
2020.09.11. 12:49
Amíg Karácsony tétovázik, Bécs eurómilliókat ad

Ausztriában nem vita tárgya, hogy ki támogassa a főváros legyengült turizmusát – az állam és az önkormányzat közösen. Harmadik, 50 millió eurós mentőcsomagját jelentette be csütörtökön Bécs a helyi szállásadók, vendéglátósok megsegítésére, ahol eddig két lépcsőben mintegy 350 millió eurót fordítottak tavasz óta a várost ért gazdasági károk enyhítésére.

A vendéglátó teraszok téli nyitvatartásának engedélyezéséért lobbizik az osztrák turisztikai miniszter – hívta fel a figyelmet pénteken a bécsi központú hazai turisztikai tanácsadó cég, a GD Consuting.

Kiürültek Bécs utcái a tavaszi járványhullámban. Az önkormányzat magára vállalja a felelős szerepet, és segít a helyieknek
Fotó: Reuters

Mint írják, az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) ötletét felkarolva, Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter

a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek téliesítése mellett érvelt.

A tárcavezető szerint ugyanis ez segíthet, hogy a vendéglátósoknak a téli időszakban is pótlólagos forgalmuk legyen, mert „víruskonform” módon, a szabad téren biztosítják az éttermek, kávéházak működését az év végi szezonban.

Mivel Ausztriában a területfoglalási engedélyek kiadása és meghosszabbítása a települési önkormányzatok feladata, ezért Elisabeth Köstinger

felszólította a települések vezetőit, hogy tegyék lehetővé a kerthelyiségek, teraszok, standok téli működtetését.

Újabb mentőcsomag a fővárostól

A tanácsadó cég arról is ír weboldalán, hogy a bécsi városvezetés

a turizmus megmentése érdekében újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be szeptember 10-én.

A Michael Ludwig polgármester és Brigit Hebein alpolgármester részvételével rendezett tájékoztatón – amelyen a város gazdasági, turisztikai és digitalizációs ügyeiért felelős tanácsnoka, Peter Hanke is részt vett – ismertették a részleteket.

Bécsben is élni szeretnék a mindennapokat a lakosok, ehhez hajlandók a fegyelmezettségre Fotó: Havran Zoltán

A GD Consulting emlékeztet:

Bécs eddig két lépcsőben, mintegy 350 millió eurót fordított tavasz óta, a koronakrízis miatt a várost ért gazdasági károk enyhítésére.

Koronacsomag III.

Szeptembertől egy újabb, 50 millió euró összértékű direkt támogatási konstrukciót (koronacsomag III.) dolgoztak ki, amelynek nagyobb része közvetlenül a szálláshely-szolgáltatókat és a turisztikai ágazatot hivatott segíteni.

Mivel Bécsben idén éves szinten a vendégéjszakák hetvenszázalékos csökkenésével, illetve a bevételek hatvanszázalékos zuhanásával számolnak, ezért

a kormányzati segélyprogramok mellett a bécsi szálláshelyek üzemeltetőire külön odafigyel a fővárosi önkormányzat.

Szeptembertől szálláshelyenként a tavalyi éves forgalom hat százalékának megfelelő összeg igényelhető a változó működési költségek fedezésére, egységenként maximum 50 ezer euró értékben. (A fix költségek támogatására külön kormányzati program létezik Ausztriában) – írja a cég.

A főváros fizeti

E támogatási forma fedezésére

15 millió eurót különítettek el Bécs város költségvetésében. További hétmillió eurós pótlólagos büdzsé szolgálja a kiesett idegenforgalmi adó kompenzálását,

amely a város turisztikai hivatalának: a Wien Tourismusnak főbb bevételi forrása.

Madártávlatból az osztrák főváros. Megsínylik a szolgáltatók, így Bécs büdzséje is, ha elmaradnak a turisták
Fotó: Havran Zoltán

A tervek szerint ezekből az összegekből finanszírozzák a nemzetközi és belföldi forgalomélénkítő kampányokat és a város turisztikai szervezetének működtetését, egy hárommillió eurós keretösszegből pedig pályázati úton kívánják támogatni a nehéz helyzetbe került klubélet és a könnyűzenei iparág szereplőit. Utóbbi esetben egy-egy produkció teljes költségvetésének kilencven százalékát finanszírozza a város, nyertes pályázóként maximum 30 ezer euró mértékig.

A koronacsomag III. ütemének fennmaradó részét

a munkahelyteremtést, a szakképzést és a digitalizációs szintlépést szolgáló projektekre fordítják

– összegezte a GD Consulting, amely utal rá, hogy az osztrák szállodaszövetség sürgető közleménye alapján a kilátásba helyezett támogatások gyors és bürokráciamentes célba juttatása várható Bécsben.

A fővárosi Fidesz üzent Karácsonynak: lépjen a városvezetés!

A Fidesz–KDNP fővárosi frakciója továbbra is azt javasolja, hogy a városvezetés lépjen a koronavírus-járvány által leginkább sújtott budapesti gazdasági szereplők megsegítésének érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.