időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Budapesti szabályozás miatt büntethetnek a fővárosi üzletekben

Thurzó Katalin
2020.10.06. 05:45
Budapesti szabályozás miatt büntethetnek a fővárosi üzletekben

Tanácsos óvatosnak lenniük a fővárosi kereskedőknek, akárcsak a vásárlóknak, mert a maszkviselés szigorú ellenőrzései során megüthetik a bokájukat. Lapunk megtudta: Budapest főjegyzője az országos kötelezettséget előíró szeptemberi kormányrendelet helyett a fővárosban továbbra is az önkormányzat áprilisi maszkrendeletét tartja követendőnek, ami ugyan enyhébb feltételekkel jár, viszont nem mentesítheti az érintetteket. Vitatott helyzetben a boltos büntetést, bezárást is kaphat, mivel aki szabálytalan, nem szabad kiszolgálni.

Sajátosan értelmezi a jogszabályok hierachikus rendjét a fővárosi önkormányzat. A szigorított feltételekkel járó maszkviselést az ország minden üzletében szeptember 21-től előíró kormányrendelet betartása helyett Budapesten jelenleg is azon az állásponton vannak, hogy a főváros közigazgatási területén még a májusi újranyitás előtt kihirdetett, önkormányzati jogszabályt kell követni.

Ez azonban

félrevezető az üzemeltető, illetve árusító vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozások és a vásárlók szempontjából,

mert a helyi rendelet az elvártaknál enyhébb szabályokat tartalmaz. Például lehetőséget ad arra, hogy a látogató a száj- és az orrnyílást textil- vagy papírmaszkkal, sállal, kendővel, továbbá bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel takarja el.

Ha nem visel maszkot a vásárló, ki sem szolgálhatják, ráadásul az eladóval együtt elmarasztalhatják
Fotó: Mirkó István

Ezzel szemben a szeptember 18-i kormányrendelet egyértelműen rögzíti, hogy milyen védőeszközt használhatnak az üzletben tartózkodók, a kötelezettség alól pedig a hat évnél fiatalabbakon kívül nincs kivétel.

Budapesten viszont engedékenyek maradtak a vásárlókkal: kivételként fogalmazzák meg az április 23-án kelt fővárosi hatáskörű rendeletben, hogy az előírást nem kell alkalmazni annak a személynek, akit másoktól a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszköz választ el vagy fizikai akadály biztosítja a másoktól való legalább kétméteres távolság megtartását.

Van, aki az utcán is hordja, és akad, aki a kötelezettséget a boltban, tömegközlekedésen sem tartaná be (Képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán

Utóbbi különösen félrevezető, érvénytelen kitétellé vált, hiszen míg a távolságtartást a kormány nagyobb erejű rendelete nem tartalmazza az elfogadható védekezés módjaként, addig azt határozottan előírja, hogy ha bárkit maszk nélküli vásárláson érnek, akkor milyen eljárással kell rábírni a jogkövetésre.

A meghatározott menetrendű, sikertelen kísérlet a vásárlónak bírságot hozhat a helyszínen, vagy, még ha jóhiszemű is, megtagadhatják tőle a kiszolgálást, többszöri mulasztás esetén pedig az üzlet ideiglenes bezárása következhet.

A múlt szombaton élesített egységes ellenőrzési rendszer szerint a rendőri vagy kormányhivatali eljárás után immár a kereskedelmi hatóság is számonkérheti a maszkos esetet a vállalkozáson – a figyelmeztetésről, a pénzbüntetésről, illetve a működés felfüggesztéséről utóbb, jegyzőkönyv alapján döntenek.

Karácsony dönthet

Egy, a Magyar Nemzethez eljutott levélváltásból kiderül: Budapest főjegyzője szerint a fővárosban változatlanul hatályban tartják az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendeletet, annak ellenére, hogy már annál szigorúbb, országosan kötelező előírás van érvényben.

Ha a főpolgármester úgy dönt, a budapestiektől nem várják el a kötelező viseletet (Képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán

A fővárosi regula továbbá különleges joggal ruházza föl Karácsony Gergelyt. Rögzíti, hogy

a maszkos szabályt a fővárosban nem kell alkalmazni azon a naptári héten,

amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján Magyarország területén a SARS-CoV-2-fertőzöttként újonnan azonosított személyek száma a megelőző naptári hét egyetlen napján sem érte el az ötven főt a megelőző 15 nap átlagában. Ezen körülmény fennállásáról a főpolgármester a Fővárosi Közlönyben közleményt tesz közzé – szól az operatív törzsnél is nagyobb kompetenciára utaló fölhatalmazás.

Veszélyeztetnek

Egyelőre nem úgy áll a helyzet, hogy a főpolgármester az elkövetkező hetekben alábecsülhetné a járványügyi helyzet aktuális állapotát, és a közlönyben felmentheti a vásárlókat, boltosokat a védekezéstől.

– A kormányrendelettől szabálytalanul eltérő eljárás alkalmazása a vállalkozások helyzetén kívül az emberek életét, egészségét is veszélyeztetheti

– vélekedett lapunk megkeresésére az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György leszögezte: rendkívül elhibázottnak tartja, hogy a főváros rendelete ellentétes a központi szabállyal. Mint mondta, az önkormányzatnak már a szeptember 21-én hatályba lépett kormányrendelethez kellett volna igazítania a helyi rendeletet, mivel azt az alaptörvény rögzíti, hogy az érvényben lévő helyi regula más jogszabállyal nem lehet ellentétes. A frissítés azonban nem történt meg.

– A gyakorlatban ez azért problémás, mert óriási zavarokat okozhat a szokásos vásárláskor, mivel a rendőrség a kormányrendelet szerint ellenőriz, míg a fővárosi önkormányzat megelégszik az enyhébb utasításokat tartalmazó saját előírásokkal.

Az üzletben ­emiatt nap mint nap szorongatott helyzetbe kerülhet a vevő,

aki nem érti majd, miért szólítják fel, végső esetben miért tagadják meg tőle a vásárlás lehetőségét, és a kereskedő is rosszul jár, mert a nem megfelelő maszkviseletért márpedig bizonyosan számon lesz kérve – fogalmazott a főtitkár.

A kicsiknek nem kell a maszk, a szülőknek viszont kötelező magukkal vinniük, ha vásárolni mennek Fotó: Mirkó István

Megjegyezte, hogy szeptemberig mindenütt elegendő volt például sálat alkalmazni, két hete azonban kizárólag orvosi maszk vagy a teljes takarást biztosító textilmaszk az elfogadott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.